Index Vakbarát Hírportál

Szánalmasak a nők a hollywoodi forgatókönyvekben

2016.02.11. 17:27

A Mashable közölt egy igen jó összeállítást arról, hogy mennyire szánalmas és lehangoló módon festik le a női karaktereket a Hollywoodban felbukkanó forgatókönyvek. Nem elég, hogy a nők mint tudjuk, kevesebbet kapnak ugyanazért a szerepért, állandó küzdelmet kell vívniuk a korukkal, és nem jelenhetnek meg ősz hajjal, mint mondjuk George Clooney, de a forgatókönyvírók sem festenek róluk túl fényes képet. Erről Ross Putman producer beszélt az oldalnak.

Putman producerként élete nagy részében forgatókönyveket olvas, és mint elmondta, egy-egy női karakter bemutatása többnyire kimerül abban, hogy milyen a nő testalkata, kora, és szexuális vonzereje. Putman ezért @femscriptintros címmel létre is hozott egy Twitter-oldalt, amiben azt mutatja be, milyen nevetségesen festik le a nőket a forgatókönyvírók. 

Hogy az író ne legyen támadható, minden női karakter a Jane nevet kapja a Twitteren. Itt van egy kis válogatás: Jane szinte mindig szexi és gyönyörű, szereti alakját szűk ruhákba bújtatni, vagy éppen farmerbe, de abban is nagyon jól néz ki.

Ross Putman a Mashable-nek elmondta, hogy legalább 4-5 ezer forgatókönyvet olvasott már életében, és az a tapasztalata, hogy nagyon sztereotip módon mutatják be a nőket, szinte ugyanazokat a szavakat és kliséket használva. A nő minden forgatókönyvben, vonzó, gyönyörű, vagy – idézte Putman az általa leginkább gyűlölt szót: ragyogó. Elismeri, hogy ezek a leírások nem feltétlenül bántóak, de tárgyiasítják a nőket. Elmondta azt is, hogy nemcsak az írók védelme érdekében használja a Jane nevet, hanem azért is, mert így akar utalni arra, mennyire egy kalap alá veszik a női karaktereket.