Index Vakbarát Hírportál

A fél világ imádja őket, még sincs Oscarjuk

2016.03.09. 00:01
A 88. Oscar-gála legnagyobb nyertese egyértelműen Leonardo DiCaprio volt, aki A visszatérővel végre díjra válthatta a hatodik jelölését. Korábban ugyanis a Gilbert Grape, az Aviátor, a Véres gyémánt és A Wall Street farkasa után sem kapott Oscart, ráadásul Scorsese filmjéért producerként is jelölték a legjobb film kategóriában. De nem csak DiCapriót kerülte el éveken át a szerencse. Összeszedtünk tíz színészt és színésznőt, akiket valamiért sosem akar díjazni az Amerikai Filmakadémia, pedig nagyon megérdemelnék. Ön melyikőjüknek adna Oscar-díjat?

1. Brad Pitt

A világ egyik legnépszerűbb férfi színésze pont húsz éve kaphatott volna Oscart legjobb mellékszereplő kategóriában a 12 majomban alakított, kancsal terroristavezérért, akit az időutazó Bruce Willisnek kellett ártalmatlanítani, mielőtt még kirobbantja a világvégét. 2009-ben a visszafele öregedő Benjamin Buttonért sem kapta meg a legjobb főszereplő díját, ahogy a Pénzcsináló című baseballfilmért sem, pedig ott nemcsak főszereplőként, de producerként is esélyes volt egy-egy Oscarra. A sztár produceri munkája a Plan B Entertainment élén azonban mára beérett: Brad Pitt 2014-ben Oscart kapott a legjobb filmnek megszavazott 12 év rabszolgaságért, és idén is kaphatott volna egyet A nagy dobás producereként. Pitt jelenleg  a World War Z 2-n dolgozik, de egy afganisztáni háborús filmet is forgat, úgyhogy könnyen lehet, hogy az lesz az ő A visszatérője.

Ön melyik színésznek adna Oscar-díjat 2017-ben?

  • 2207
    Brad Pittnek
  • 1272
    Gary Oldmannek
  • 1199
    Ralph Fiennesnak
  • 1050
    Bill Murray-nek
  • 511
    Robert Downey Jr.-nak
  • 259
    Egyiküknek sem
  • 175
    Bradley Coopernek

2. Robert Downey Jr.

Ha nincs 2008-ban a Vasember és egy évre rá a Sherlock Holmes, akkor Robert Downey Jr. (aki nem mellesleg a szintén színész, de sokkal kevésbé ismert Robert Downey Sr. fia) menthetetlenül eltűnt volna a drogok és az alkohol miatt a süllyesztőben. Azóta viszont folyamatosan ontja a Marvel-filmeket, és milliókat kaszál Tony Starkként. Szerencsére néha azért bevállal olyan Hollywoodot cinkelő őrültségeket is, mint a Trópusi vihar. Ez volt az a vígjáték, amiben egy feketévé átoperált, karrierista színészt alakított fergetegesen, de hiába jelölték a legjobb férfi mellékszereplő díjára, Oscar bácsi nem gyütt. 1993-ban a Chaplinnel sem jött össze az aranyszobor, és ha marad a dollármilliókat kaszáló blockbustereknél (Sherlock Holmes 3, Amerika kapitány 3 és társai), akkor nem is igen fog. 

3. Bradley Cooper

A tinibálvány, aki lassan tényleg kinövi a vígjátékok kötelezően naiv és jóképű mellékszereplőjének skatulyáját, és ha nem is lesz belőle egy új Matthew McConaughey, simán megrengetheti éveken belül Brad Pitt, Tom Cruise és George Clooney trónját. Ő az a sztár, aki négy filmben is együtt szerepelt Jennifer Lawrence-szel, mégsem jöttek soha össze. Viszont amíg Az éhezők viadala főhősnője Oscart kapott a Napos oldalért, Bradley Coopernek ez nem jött össze sem a Napos oldallal, sem az Amerikai botránnyal, sem az Amerikai mesterlövésszel, pedig az utóbbinál nemcsak főszereplőként, de  producerként is esélyes volt a legjobb film kategóriában. Viszont ha továbbra is sokat forgat Jennifer Lawrence-szel, előbb-utóbb csak kap érte egy Oscart, nem? Persze ahhoz nem CGI mosómedvék hangját kéne kölcsönözni, hanem díjazható filmeket forgatni.

4. Bill Murray

Ha valakinek már tényleg kijárt volna egy Oscar-díj egy olyan világban, ahol a kizárólag vigyorgó pszichopatákat eljátszani képes Jack Nicholsonnak három is lehet, akkor az Bill Murray. Felsorolni is nehéz lenne, hány igen kiváló filmben szerepelt az elmúlt évtizedekben Wes Anderson kedvenc színésze, amellett viszont semmiképp se menjünk el szó nélkül, hogy eddig csak az Elveszett jelentés főszerepéért jelölték, 2003-ban. A 65 éves sztárt az új Szellemirtók mellett idén (micsoda meglepetés!) egy Wes Anderson-filmben láthatjuk majd.

5. Ralph Fiennes

Az Oscar-gálák régi poénja, hogy a legjobb hollywoodi színészek nem is amerikaiak, hanem britek. Közülük is kimagaslik az ezerarcú Ralph Fiennes, aki ugyanolyan magabiztosan jól alakít kalandos életű magyart (Az angol beteg, A napfény íze), mint náci tisztet (Schindler listája) vagy egy-egy dollármilliókat termelő blockbuster főszereplőjét (Voldemort a Harry Potterben, M a Bond-filmekben). A nagy korszaka a '90-es években volt, amikor Az angol betegért és a Schindlerért is jelölték, de nem kapott semmit. Szerencsére 32 másik filmes díjjal vigasztalódhat.

6. Gary Oldman

Ha Ralph Fiennesnak Oscar-díjat adnak, akkor Gary Oldmannak is illene végre nyernie egyet, hiszen évtizedek óta megbízhatóan jól játszik minden létező szerepben. Ehhez képest viszont csak a Suszter, szabó, baka, kémért jelölték 2012-ben. A munkamániás sztárt csak idén majdnem fél tucat filmben láthatjuk viszont. Ezek között lesz agyatlan akciózás (Hunter Killer, The Hitman's Bodyguard), CIA-s kémfilm (Criminal), fotóriporteres életrajzi dráma (Flying Horse) és Mars-utazásos sci-fi is (The Space Between Us).

Ön melyik színésznőnek adna Oscart 2017-ben?

  • 1761
    Glenn Close-nak
  • 661
    Amy Adamsnek
  • 482
    Egyiküknek sem
  • 470
    Anette Beningnek
  • 213
    Viola Davisnek

7. Glenn Close

Az Oscar-gálák örök vesztese, akinek hat jelölésből eddig egy sem jött össze, míg pályatársa és hasonmása, Meryl Streep három díjat is nyert. 1983-ban a Garp szerint a világért jelölték, '84-ben A nagy borzongásért, '85-ben Az őstehetségért, '88-ban a Végzetes vonzerőért, '89-ben a Veszedelmes viszonyokért, 2012-ben pedig az Albert Nobbsért, amiben ráadásul férfiruhába bújt, hogy eljátszhassa egy elegáns XIX. századi ír hotel komornyikját. A színésznő jövőre lesz 70, és ha A galaxis őrzői 2-ért és a készülő vígjátékaival (Bastards, WIlde Wedding) nem is kap Oscart, a disztópikus jövőben játszódó sci-fijeivel (The Girl with All the Gifts, What Happened to Monday?) még akár össze is jöhet neki.

8. Amy Adams

Glenn Close mellett ő az Oscar-gálák másik legnagyobb vesztese a színésznők között. 2006-ban a Junebugért jelölték, 2008-ban a  Kételyért, 2011-ben A harcosért, 2013-ban a The Masterért, 2014-ben pedig a sorozatos mellékszereplős jelölések után ő lehetett volna a legjobb női főszereplő az Amerikai botránnyal, de abban az évben Cate Blanchett nyert a Blue Jasminnal. A 41 éves Amy Adams a következő néhány évben a Warner szuperhősfilmjei (Batman Superman ellen, Igazságliga) mellett egy űrlényes sci-fiben (Story of Your Life) és egy thrillerben (Nocturnal Animals) fog szerepelni, utóbbiért talán az Oscar is összejön végre. 

9. Anette Bening

Anette Bening karrierje szinte ugyanolyan, mint Ralph Fiennesé vagy Gary Oldmané: mindjárt 60 éves lesz, de hiába játszott jobbnál jobb filmekben, sosem kapott Oscar-díjat. Pedig 1991-ben a Svindlerekért, 2000-ben az Amerikai szépségért, 2005-ben a Csodálatos Júliáért, 2011-ben A gyerekek jól vannak-ért jelölték. Hátha jövőre jelölik, mert idén Csehov Sirályának moziváltozatában és a '70-es évek hippijei közt játszódó 20th Century Womenben is láthatjuk majd.

10. Viola Davis

Egyből lekerülne a napirendről az Oscar-jelölt fehér színészek dominanciája és az Amerikai Filmakadémia rasszizmusa, ha jövőre Viola Davis fekete színésznőként Oscar-díjat kapna. 2009-ben a Kételyért, 2012-ben pedig a szegregációról szóló A segítségért jelölték, és bár az idén mozikba kerülő Öngyilkos osztag című szuperhősfilmért valószínűleg nem kap jelölést, a Custody című tárgyalótermi drámával jövőre összejöhet egy Oscar-díj.

Ne maradjon le semmiről!