Index Vakbarát Hírportál

Brie Larson lehet a Marvel első női szuperhőse

2016.06.02. 14:17 Módosítva: 2016.06.02. 14:41

A friss Oscar-díjas Brie Larson lehet a Marvel stúdió első női szuperhőse, aki saját filmet is kap a bemutatkozásra. Legalábbis különböző újságok erről a pletykáról cikkeznekA film Captain Marvel címen fut, rendezője nincs, de a készült hozzá forgatókönyv, amit Nicole Perlman (A galaxis őrzői) és Meg LeFauve (Agymanók) írtak.  A bemutatót 2018 júliusára tűzték ki.

De mit érdemes tudni a karakterről azoknak, akik még nem ismerik őt? Igyekeztünk összefoglalni a karakter képregénybeli történetét. 

A képregényekben 4 különböző karakter viseli Ms. Marvel vagy Captain Marvel nevet. A film valószínűleg Carol Danvers történetét dolgozza fel, és ha a Brie Larson-pletykának tényleg van alapja, akkor jelentőset fiatalítanak a karakteren, aki inkább a harmincas éveiben járt a képregényekben.

A modern Ms. Marvel

2014 februárjában a Marvel ismét újragondolta a karaktert és az ekkor indított Ms. Marvel füzetekben bemutatták Kamala Khant, egy pakisztáni tinédzsert aki New Jersey-ben él. Ő lett a Marvel első muszlim főszereplője, a története pedig kritikai és anyagi sikert aratott, 2015-ben Hugo-díjjal jutalmazták.

Carol Danvers 1968-ban mutatkozott be, mint egy pilóta, aki az akkori, férfi Captain Marvelnek volt a szerelme. Eleinte csak mellékszereplő volt, 1977-ben szerezte meg a képességeit egy baleset következtében. Így lett szuper ereje, képes repülni meg az erejét kivetíteni más tárgyakra. A 70-es évek végétől kezdve megkapta saját füzetét és egészen különös történetekbe keveredett. Egy ideig például személyiségzavarral küzdött és a két különböző énje nem tudta, hogy ugyanazon a testen osztoznak. Volt egy rosszul elsült története a gyerekével is, majd egy ideig az X-Menhez is csatlakozott, ahol Vadóc miatt ideiglenesen az erejét is elveszítette. Később visszanyerte, és csatlakozott a Bosszúállókhoz.

A karakter reneszánsza 2012-ben jött el, amikor újraindították a képregénysorozatát. Ekkor a történetét Kelly Sue DeConnick írta és kialakult egy nagyon hangos rajongói kör, akik Carol Corps-nak nevezték magukat. Azért küzdöttek, hogy történeti és alkotói szinten is több lehetőséghez jussanak a nők a képregényes világban és ne gondoljanak úgy a műfajra, amihez csak fiúknak, férfiaknak lehet közük.

A modern történetekben Ms. Marvel odáig jutott, hogy ő vezette a Bosszúállók új csapatát.  A női szuperhősfilmek most szinte korszakalkotónak tűnnek, de a 2000-es évek elején a stúdiók már próbálkoztak a műfajjal. Ráadásul 2004-ben pont egy friss Oscar-díjas színésznő, Halle Berry bújt a macskanő szerepébe egy róla szóló filmben, 2005-ben pedig Jennifer Garner főszereplésével mutatták be az Elektrát. Ezeknek a filmeknek szörnyű a kritikai megítélésük, és bevételeik sem érték el a stúdiók előzetes elvárásait. Nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a stúdiók elkönyveljék: a női szuperhősfilm egyet jelent a bukással.

Több mint 10 év elteltével úgy tűnik újra megpróbálkoznak a műfajjal, remélhetőleg a végeredmény is jobban sikerül.

Ne maradjon le semmiről!