Index Vakbarát Hírportál

Elkészült az első sci-fi, amit mesterséges intelligencia írt

2016.06.10. 10:27

Sunspring címen jelent meg a neten egy rövidfilm, ami első (és második) ránézésre is egy totálisan érthetetlen maszlagnak tűnik, amin az sem nagyon segítene, ha tudatmódosító szerekkel nézné az ember. Mégis érdemes végignézni, mert van egy nagy truváj benne:

egy mesterséges intelligencia írta.

A saját magát Benjaminnak hívó A.I. (ettől most azért kicsit kitört a frász) a Sci-Fi London filmfesztiválra írta, úgy, hogy a filmesek feltöltöttek neki rengeteg sci-fi-forgatókönyvet, majd hátradőltek, és várták mi lesz. Ez:

Sunspring

A kísérlet tulajdonképpen az “ha egy majmot leültetsz egy írógép elé, előbb-utóbb valami értelmeset fog írni” kijelentés tesztelése élesben, és ugyan itt csak egy könyvet használtak, de a végeredmény megnyugtató, hiszen a filmnek semmilyen szinten nincs se füle se farka. Vélhetően a jövőben járunk, egy szerelmi háromszög közepén, de ennél többet nem lehet kihámozni a meglehetősen inkoherens dialógusokból.

A filmesek instrukciókat is kaptak a forgatókönyvben, legalábbis minimálisat (a szemgolyó kiköpését például az A.I. találta ki), de Benjamin a színészeket szinte egyáltalán nem instruálta, így nekik kellett kitalálni, hogyan viselkedjenek az egyes jelenetekben. A főszerepben a Szilícium-völgy című HBO-sorozatból ismert Thomas Middleditch látható, mellette Elisabeth Gray és Humphrey Ker szerepel a filmben.

Még egy érdekesség: a zenét is Benjamin írta, 30 000 popszám betáplálása után. Meg nem mondtam volna, hogy nem valamelyik mai slágergyárban öntötték formába.

Ne maradjon le semmiről!