Index Vakbarát Hírportál

Jennifer Lawrence nagyot bukó milliárdosnő lesz

2016.06.11. 07:58

A Vanity Fair szerint az Oscar-díjas színésznő következő filmje arról a Theranos nevű startupról szó majd, ami 2003-as alapítását követően igen hamar 9 milliárd dollár értékűvé tornázta fel magát (papíron) azzal az a találmányával, amivel állításuk szerint forradalmasították a vérvizsgálatot. A biotech cég Edison nevű termékéről azt ígérte, hogy

Elég megszúrni az ember ujjbegyét, és egy csepp vérrel is el tudják végezni a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.

Ez annyira jól hangzott, hogy a cég igazgatótanácsába pillanatok alatt olyan prominens alakok ültek be, mint Henry Kissinger és George Shultz egykori amerikai külügyminiszterek, vagy éppen Sam Nunn és Bill Frist szenátorok. Hogy ők mondjuk mennyit értettek a biotechnológiához, az kérdéses, de ez a kisebbik baj: a nagyobbik az hogy tavaly kiderült, a Stanfordról kibukott, és saját magát előszeretettel a női Steve Jobsként emlegető cégvezető, Elizabeth Holmes nagy találmánya szimplán nem működik.

Az egy csepp vérből kinyert eredményeket sorban semmisítették meg, a Wall Street Journal oknyomozó újságírói pedig kiderítették, hogy a méréseket a becsődölt Edison helyett hagyományos technológiával végezték el. Sajnos nem mindent így vizsgáltak, az Edisonon több tízezer minta futott át, és adott megkérdőjelezhető eredményt, melynek tudatában az orvosok akár egészségkárosító kezelést is folytathattak a betegeken. A cég persze pillanatok alatt csődbe ment, az alapító 50 százalékos, egykoron 4,5 milliárd dolláros érdekeltsége pedig azonnal füstbe ment. 

Jennifer Lawrence a Steve Jobst külsőségekben (farmer, garbó, sportcipő) utánozó Holmest alakítja majd a filmben, amit az az Adam McKay rendez majd, aki idén februárban kapott Oscar-díjat a Nagy dobás című film forgatókönyvéért. 

Ne maradjon le semmiről!