Index Vakbarát Hírportál

Évekig mellőzték, hirtelen igazgató lett

2016.07.28. 13:04

Szerdán elkezdődött Vékes Csaba és Dudás Balázs Hetedik alabárdos című készülő vígjátékának forgatása. A Filmalap Inkubátor Programja során a filmterv 62 millió forintos gyártási támogatást kapott, és a támogatott filmtervek közül ennek a felvételei kezdődtek meg elsőként, méghozzá Debrecenben.

A film napjaink színházi világában játszódik, egy karriertörténet, amelyben egy mellőzött színész egy váratlan felkérésnek köszönhetően az örök statiszta szerepéből egyik pillanatról a másikra  egy teátrum vezető rendezőjévé válik. "Hirtelen kerül magas pozícióba, rengeteg olyan kérdésre kell gyorsan válaszolnia, amire még az sem tud, aki régóta ül a trónon. És ez bonyodalmakat szül" – mesélt a történetről Vékes Csaba rendező.

A főszerepet a Krétakör és a Proton Színház előadásaiból, valamint a Fekete keféből ismert Bánki Gergely játssza. A filmben látható még Sárközi-Nagy Ilona, Bezerédi Zoltán, Ónodi Gábor, Nagy Ervin, Mohai Tamás, Murányi Tünde és Ujlaki Dénes. A Hetedik alabárdos operatőre az ugyancsak elsőfilmes Bálint Dániel, producerei pedig Herendi Gábor, Fancsikai Eszter és Fancsikai Péter.

"Tíz, színházi pályán eltöltött évem alatt ez a varázslatos világ bőven kimutatta a foga fehérjét is. Egy remek szatíra lehetősége rejtőzik a kultúra templomában, izgalmas karakterekkel, szürreális szituációkkal, amelyeket az emberi esendőség rángat le a világot jelentő deszkákról. Ilyesmiről szeretnénk mesélni" – mondta Vékes a témaválasztásról. A film a tervek szerint 2017 kora tavaszán kerülhet mozikba.

A Filmalap tavaly indította el a fiatal filmeseket segítő pályázatát, az Inkubátor Programot, amely pályakezdő filmesek számára biztosít lehetőséget filmötletük megvalósításához. A tavalyi pályázatra összesen 67 filmterv érkezett. Végül öt nyert támogatást, ezek egyike volt a Hetedik alabárdos.

Az idei Inkubátor Programra szeptember 12-ig lehet jelentkezni a Filmalap honlapján. Forgatókönyv-fejlesztésre is kétmillió, filmgyártásra játékfilmeknél 62 millió, dokumentumfilmeknél 22 millió, animációs filmeknél pedig 82 millió forintig nyújtanak támogatást.

Ne maradjon le semmiről!