Index Vakbarát Hírportál

Luc Besson plagizált, félmillió eurója bánja

2016.07.29. 22:39

Plágium miatt 465 ezer euró (145 millió forint) kártérítésre kötelezte egy párizsi fellebbviteli bíróság Luc Bessont és cégét, az Europacorpot – írja az MTI. Az ítéletet már júniusban kihirdették, de csak pénteken hozta nyilvánosságra a BFM Business rádióállomás. 

A bíróság jóváhagyott egy korábbi döntést, amely kimondta, hogy az Europacorp filmje, a 2012-ben bemutatott A titkok nyitja számos hasonlóságot mutat John Carpenter 1981-es Menekülés New Yorkból című kultikus filmjével.

A Besson rendezte sci-fi 2079-ben játszódik, amikor egy űrbéli börtön fellázadt foglyai rabul ejtik az amerikai elnöknek a börtönt meglátogató lányát. Egy ártatlanul börtönbüntetésre ítélt korábbi CIA-ügynököt bíznak meg a lány kiszabadításával.

Carpenter 1981-es filmjében Manhattan börtönszigetén az amerikai elnököt ejtik túszul a rabok. Egy korábbi kommandóst bíznak meg azzal, hogy igen rövid időn belül találja meg és helyezze biztonságba az elnököt.

Az első fokú bírósági tárgyaláson a bíró már elítélte Bessont és cégét, de akkor csak 80 ezer eurós büntetést szabott ki. A francia filmrendező fellebbezése nyomán a fellebbviteli bíróság 465 ezer euróra növelte a Carpenternek, forgatókönyvírójának, Nick Castle-nek és a Studiocanal produkciós cégnek fizetendő kárpótlás összegét.