Index Vakbarát Hírportál

A pápa nem megy el az új Scorsese-film vatikáni bemutatójára

2016.11.27. 10:27

400 pap előtt mutatják be a Silence, azaz Némaság című új Marton Scorsese-filmet a Vatikánban, írja a The Guardian. Még akár meg is lepődhetünk a dolgon, hiszen közel 30 évvel ezelőtt a rendezőt a katolikus egyház kis híján kiátkozta.

Silence (2016) előzetes

A 159 perces film világpremierjére kedden kerül majd sor, vélhetően vörös szőnyeges bevonulás és nagy sajtónyilvánosság mellőzése mellett. Scorsese biztosan, a film főszereplői (Liam Neeson, Andrew Garfield és Adam Driver) vélhetően részt vesznek rajta, ahogy 400 pap is, de Ferenc pápa nem fog elmenni, Scorsesével később találkozik majd.

A rendezőnek így is hatalmas megtiszteltetés, hogy a 22 éve készülő filmet ott mutatják be, ahová a Krisztus utolsó megkísértése című filmje bemutatását követően nem nagyon akarták beengedni. Nem ez lesz az első olyan film, amit a Vatikánban mutatnak be elsőként, de az első, aminek a premierjén egy (arrafelé) ennyire ellentmondásos megítélésben részesülő rendező is részt vesz.

Amikor ugyanis bemutatták a Willem Dafoe főszereplésével készült Krisztus utolsó megkísértése című filmet, az egyház az egész világon igyekezte betiltatni, mert szerintük az, hogy Jézust halandó, gyarló emberként ábrázolja, aki Mária Magdalénával éli az életét, nem fér bele a róla kialakult képbe. Párizsban a felbőszült hívek meg is támadtak egy mozit, és bombát robbantottak, hogy így akadályozzák meg a bemutatót. 

A Krisztus utolsó megkísértése itthon

A magyar premiert a kilencvenes évek elején élénk sajtóvita előzte meg, a Hit Gyülekezete pedig tüntetéssel igyekezett megakadályozni a bemutatót, sikertelenül. Érdekes, de a film itthon évekkel később is ugyanilyen vitát kavart: az RTL Klub 1997-ben műsorára tűzte volna, de a vallásos emberek meggyőződésére hivatkozva szót emelt a vetítés ellen Paskai László bíboros, esztergom-budapesti érsek. Gyulay Endre szeged-csanádi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar alelnöke a történelem meghamisításával vádolta a rendezőt. Lukács László, a Magyar Katolikus Püspöki Kar Kommunikációs Irodájának igazgatója úgy vélte, Jézusra nem terjedhet ki az alkotói szabadság. Tiltakozott még a Magyarországi Református Egyház zsinata és a Magyarok Világszövetsége is. Az RTL végül elállt a vetítéstől, a Népszava szerint azután, hogy kiszivárgott, az ORTT 160 millió forintos kötbérrel sújthatja a csatornát. 

A Silence esetében ilyen botrány nem várható. A hozzánk vélhetően jövő év elején érkező, a japán Endo Suszaku Némaság című, Magyarországon 1987-ben megjelent regényéből forgatott alkotás két 17. századi portugál misszionáriusról szól, akik igét hirdetni és eltűnt tanítójuk nyomában érkeznek Japánba.