Index Vakbarát Hírportál

A Disney úgy robbantotta fel a mozipénztárakat, mint a Halálcsillagot

2016.12.22. 12:37

A Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet máris 357 millió dolláros bevételnél tart, ezzel a Disney megdöntötte a világrekordot: még nincs is vége az évnek, de Miki egér és a többiek máris elérték a 7 milliárdos bevételt, ami eddig még senkinek sem sikerült.

Nagyon bejött a Disney-nek, hogy többet is felvásárolt a filmes piac legkomolyabb szereplői közül: a Star Wars-filmeket gyártó Lucasfilmet, a legnagyobb szuperhősmozikért felelős Marvelt és saját korábbi legnagyobb konkurensét, a minőségi animációban utazó Pixart is. Ezzel már a nyáron megdöntöttek egy rekordot: mindenkinél hamarabb érték el az ötmilliárd dolláros összbevételt.

Aztán novemberben a saját rekordjukat döntötték meg: a Disney 2015-ben „csak” 5,8 milliárd dollárt keresett a filmjeivel, ami viszont 2016-ban, a Doctor Strange bemutatója után nem sokkal megdőlt, és már novemberben átlépték a 6 milliárdos határt. A filmipar történetében mindössze egyszer történt hasonló.

Aztán jött a Star Wars-sorozat legújabb része, a Zsivány Egyes, ami még a nagy várakozásoknál is jobban teljesített: a stúdió már a 120 millió dolláros nyitóhétvégével is elégedett lett volna, ehhez képest 155 millió dollárt hozott az első pár napban. A bevételek mostanra világszerte már 357 millió dollárra (csaknem 106 milliárd forintra) nőttek, írja a Comingsoon.net.

És ezzel a Disney mostanra tényleg minden rekordot megdöntött: elérték a hétmilliárd dolláros bevételt, amire eddig soha egyetlen stúdió sem volt képes; a rekord 6,89 milliárd dollár volt, ezt tavaly érte el a Universal stúdió olyan sikerekkel, mint a Jurassic World, a Halálos iramban 7 vagy a Minyonok.

Alan Horn, a Disney elnökének közleménye szerint ez azért történhetett meg, mert „minden filmstúdiónk abszolút a legjobbat tette le az asztalra”, ami hivatali nyelvről lefordítva azt jelenti, hogy minden, a Disney által bekebelezett filmes cég előjött idén egy vagy több nagy dobással. A Marveltől kijött az Amerika kapitány: Polgárháború és a Doctor Strange is, a Pixartól a Szenilla nyomában című Nemo nyomában-folytatás, magától a Disneytől pedig a Vaiana, a Zootropolis és az élőszereplős A dzsungel könyve – ráadásul mindezek egyszerre voltak kritikai és közönségsikerek. 

Ehhez jön még hozzá persze a Lucasfilm két aranytojást tojó ewokja, a Star Wars hetedik része, Az ébredő erő, ami a tavaly decemberi bemutató után még idén is rengeteg pénzt hozott (a 2 milliárdos bevétel egyharmadát), és a Zsivány Egyes. A Disney-nek emellett hoz még némi pénzt az egyre nagyobb értékű ESPN tévécsatorna, és a szintén növekvő bevételű Disneylandek is – írja a USA Today.

A Disney valószínűleg jövőre sem fog túl közel kerülni a csődhöz: jön az élőszereplős A Szépség és a Szörnyeteg, a Galaxis őrzői folytatása, A Karib-tenger kalózai következő része, és persze a szokásos decemberi Star Wars-epizód is.

Tavaly egyébként megdőlt az amerikai mozis összbevételi rekord is: akkor 11 milliárd dollárt szedtek össze egy év alatt a stúdiók.

Ne maradjon le semmiről!