Index Vakbarát Hírportál

Új igazgatója van a Filmarchívumnak

2017.01.04. 17:33

Ahogy arról korábban beszámoltunk, december 31-én öt kulturális háttérintézmény szűnt meg, ezek közül az egyik a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet(MaNDA) volt, aminek a feladatai így kerültek a Filmalap felügyelete alá 2017. január 1-től.

Most pedig az is kiderült, hogy ki lesz a megújuló Filmarchívum új igazgatója. Ráduly Györgyöt nevezték akinek az lesz a feladata, hogy megújítsa az archívumot, hogy a magyar filmkincset korszerű formában őrizze meg, illetve szintén neki kell felügyelnie a filmkincsek hatékony belföldi és nemzetközi terjesztését.

Ráduly az elmúlt 11 évben magyar és kelet-európai filmek franciaországi forgalmazásával, dokumentumfilmek gyártásával, klasszikus filmek televíziós értékesítésével és filmrestaurálással foglalkozott, olvasható a Filmalap sajtóközleményében. Ráduly évek óta dolgozott szoros együttműködésben az országos francia cinémathèque és artmozi hálózatokkal, a francia filmarchívummal, nemzetközi klasszikus és kelet-európai témájú filmfesztiválokkal (Cannes Classics, Lumière Festival, A l’Est du nouveau, L’Europe autour de l’Europe). 

Az ő segítségével vetítették Szegénylegények és a Szerelem című, felújított magyar filmklasszikusokat a cannes-i filmfesztiválon és a lyoni Lumière Fesztiválon, forgalmazóként mindkét alkotást bemutatta a franciaországi mozikban. A Szegénylegények cannes-i bemutatóján az Index is ott volt, az arról készült videót itt lehet megtekinteni, Ráduly 2:20-nál szólal meg benne.

Ne maradjon le semmiről!