Index Vakbarát Hírportál

Ki ez a pasi a Kongban, és miért viselkedik furán mostanában?

063 649853508
2017.03.12. 08:14
Mozikban a Kong: Koponya sziget, amitől hatalmas bevételt remélnek Hollywoodban. A főszereplő, Tom Hiddleston számára sem kicsi a tét: ez az első akciófőszerepe, most kiderül, hogy csak művészfilmek főszerepét lehet rábízni, vagy egy nagy látványfilmben is megállja a helyét. Az egyik legszimpatikusabb sztárjelölt volt, amíg el nem kezdett furán viselkedni: erőszakos nyomulás, hogy ő lehessen a következő Bond, PR-szagú kapcsolat Taylor Swift énekesnővel és cikis beszéd a Golden Globe-on. Mi történt ezzel a helyes emberrel?

Az idei Golden Globe díjátadó messze nem szolgált olyan emlékezetes bakival, mint az Oscar, de azért akadt, aki le tudta égetni magát. Mégpedig olyasvalaki, akiről senki nem feltételezte volna, hogy nem tud egy összeszedett, szimpatikus, vicces és szerény beszédet összedobni. Tom Hiddlestonnak mégsem sikerült, különösen az utóbbival, a szerénységgel akadtak gondjai. Pedig az Éjszakai szolgálat című sorozatban nyújtott alakításáért kapott díj az első komoly szakmai elismerés volt a pályáján. (Eddig maximum a legjobb harc kategóriában nyert a Bosszúállók csapatával az MTV Movie Awardson.)

Eleinte úgy tűnt, hogy a jótékonyságra akarja felhívni a figyelmet a beszédében. Elmesélte, hogy nyáron Dél-Szudánban járt az UNICEF önkénteseként, ahol borzalmas a gyerekek helyzete. Aztán sajnos arra kanyarodott a történet, hogy a szervezetnek dolgozó orvosok és nővérek mennyire szerették az az Éjszakai szolgálatot, és ő milyen büszke erre. Talán még így sem lett volna nagyon ciki a dolog, de a kamera közben a kollégái, Naomi Harris, Vincent Vaughn és Christian Slater arcát mutatta, akiken döbbenet, zavar és enyhe szekunder szégyen látszott. Másnap ezzel volt tele az internet, Hiddleston meg kénytelen volt bocsánatot kérni.

via GIPHY

Ez legyen a legnagyobb baja az életben, mondhatnánk, de sajnos az a helyzet, hogy ez már a sokadik zavaró furcsaság a színész körül. Pedig sokáig olyan makulátlannak látszott: egy művelt, udvarias, tehetséges, érzékeny sztárjelöltnek, aki jó iskolákba járt (Vilmos herceg osztálytársa volt Etonban), jó célokért küzd (sokszor elmondta, hogy kiáll a nők egyenlőségéért, még szerepelt is egy feminista kampányban) és egyre jobb filmekben játszik.

Tom Hiddleston Cambridge-be járt, aztán a világ egyik legjobb drámaiskolájába, a Royal Academy of Dramatic Artba. Már egyetemistaként felfigyeltek rá, eleinte tévéfilmekben és sorozatokban játszott, amit néhány kisebb film követett. 2011-ben aztán nagyot változott az élete, ő lett a gonosz Loki a Thorban. Igaz, nem ezt a szerepet szerette volna, hanem a főhőst, Thort akarta eljátszani.

Kenneth Branagh rendező egy nem túl ismert, magas, szőke, jóképű színészt keresett, Hiddleston diétázott, edzett és reménykedett, hogy ő lesz a befutó. Végül Chris Hemsworth lett Thor, de Hiddleston sem járt rosszul, megkapta Loki szerepét, és ezzel egy jól fizető franchise részese lett. Eddig három kasszasikerben játszotta el Lokit, a következő Thor-film, a Thor: Ragnarok idén kerül a mozikba.

A Thornak köszönhetően pedig olyan rendezők figyeltek fel rá, mint Woody Allen, Steven Spielberg, Guillermo del Toro vagy Jim Jarmusch. Tulajdonképpen a világ legjobb filmeseivel dolgozhatott együtt amellett, hogy Loki szerepe miatt a hírnévre és a pénzre sem panaszkodhatott. De Tom Hiddleston nem érte be ennyivel. Úgy tűnik, hogy nem akar a következő Ralph Fiennes lenni, aki csodás, de nem túl széles körben ismert filmekben játszik remekül, és emellett a Harry Potter-filmeknek köszönhetően anyagilag is bebiztosította magát. Hiddleston ennél többre vágyik, elsősorban James Bond szerepére.

A nagy Bond-nyomulás

Ezzel nem is lenne baj, mert nem ő az egyetlen, akinek erre fáj a foga. Mióta Daniel Craig elkezdte lebegtetni, hogy esetleg nem folytatja Bondként, önként jelentkezők egész csapata jelezte, hogy a helyére állna. Tom Hardy, Idris Elba, aki az első színesbőrű Bond lehetne, a Homeland sorozatból ismert Damian Lewis, Jamie Bell (a Billy Elliot balettozó sráca), sőt, Gillian Anderson (Scully ügynök az X-Aktákból) és egy indiai színésznő, korábbi világszépe, Priyanka Chopra is szívesen lenne Bond. De egyikük sem nyomul olyan erővel, mint Hiddleston.

Lényegében az összes vele készült interjúban szóba hozza, hogy élete nagy vágya eljátszani a 007-es ügynököt. “Ha végre jönne az a bizonyos telefon, akkor az egy csodálatos nap lenne számomra!” - mondta az Indexnek is. Odáig ment a nyomulásban, hogy képes volt dicsérni Spectre-t, az utolsó, nyilvánvalóan elszúrt Bond-filmet. Ahogy áradozik mindenről, ami Bonddal kapcsolatos, legyen az a filmek zenéje, Bond stílusa vagy kütyüjei.

Tulajdonképpen az Éjszakai szolgálat című John Le Carré-adaptáció főszerepe is a Bond utáni hajsza része, Hiddleston ebben bizonyíthatja, hogy ha egy Bondhoz hasonló karaktert el tud játszani, akkor a 007-es is menni fog. Úgy tűnik azonban, hogy éppen a nagy nyomulás rontja az esélyeit. Az internet népe legalábbis némileg besokallni látszik, és inkább Tom Hardynak vagy Idris Elbának örülnének.

A Hiddleswift borzalom

A Bond utáni kepesztésnél is aggasztóbb, amit a színész Taylor Swift énekesnővel előadott. Korábban Hiddleston egy angol úrhoz méltóan alig beszélt a magánéletéről. Hírbe hozták ugyan több másik színésznővel, Lara Pulverrel, Jessica Chastainnel és Kat Dennigsszel is, de ezeket a pletykákat sosem erősítette meg. Ezért lepett meg mindenkit, amikor gyanúsan publikus kapcsolatba kezdett Taylor Swifttel.

A sajtó az elejétől fogva gúnyolódott és gyanakodott: a lapok arról írtak, hogy ez nem igazi szerelem, csak egy PR-fogás. Egyrészt gyanúsan élesnek és tökéletesnek tűntek a párról készült paparazziképek, másrészt Swift korábban egy évig együtt volt Calvin Harris skót DJ-vel, és mindvégig ügyelt arra, hogy a magánéletük minél kevesebbszer szerepeljen az újságokban. Ehhez képest Hiddlestonnal folyton szerepeltek, pedig az egész kapcsolat nem tartott tovább három hónapnál. Tom Hiddleston a mai napig tartja magát ahhoz, hogy a tavaly ősszel véget ért viszony valódi volt, de ezt nagyjából senki nem hiszi el. Azóta egyébként óvatosabb lett, legalábbis nem vezetett elő újabb világhírű barátnőt.

Még nem Bond, de már nem csak Loki

Hiddleston legújabb filmjétől, a Kong: Koponya szigettől mindenki hatalmas kaszát vár, az Index ugyan nem szerette, de több pozitív kritika született róla, mint negatív. Tom Hiddlestonnak nagyon fontos lenne a film sikere, hiszen ez az első akciófőszerepe. Igaz, hogy nem Bond, de több, mint Loki. Ezzel bebizonyíthatja, hogy nemcsak érzékeny művészfilmek főszerepét lehet rábízni, hanem egy nagy látványfilmben is megállja a helyét. A Kongban ugyan különösebb karaktert, színészi kihívást nem kapott, de úgy látszik, hogy nem is erre vágyik mostanában.

Ne maradjon le semmiről!