Index Vakbarát Hírportál

Imádják az amerikaiak a Grand Prix című kisjátékfilmet

2017.06.09. 09:53

A június 20-26 között zajló Palm Springs ShortFest az Egyesült Államok legrangosabb rövidfilmfesztiválja. A versenyprogramra több mint 4200 film érkezett, szóval az utolsó körbe bekerülni tényleg nagy dolog. A fesztivál "Oscar Qualifying" kategóriás azaz az itt bemutatott alkotásoknak esélyük van bekerülni az Oscar-mezőnybe - huszonhárom éves fennállása során az itt bemutatott filmek közül több mint száznak sikerült is.

Sós Bálint Dániel első, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa támogatásával készült kisjátékfilmje egy versenybicikli kálváriájának keserédes történetét mutatja be. A filmben egy lecsúszott családapa arra kényszerül, hogy eladja a családi örökséget, egy antik Grand Prix kerékpárt - miközben kisfia évek óta arra vár, hogy felülhessen a nagyapjától megörökölt relikviára. 

A film rendezőjének ez első kisjátékfilmje, eddig főleg reklámok és videoklipek készítésével foglalkozott és egyik alapítótagja a Kinopravda rendezői kollektívának. A film főszereplője Mészáros Máté, akire színházi alakításai mellett a Sport Szelet reklámok edzőjeként emlékezhetünk. A filmet a Friss Hús fesztiválon mutatták be itthon, annak idején így értékeltük:

A retró tárgykultúra fontos szerepet kap, Mészáros Máté nagyszerű az ügyefogyott apa szerepében, Gáspár Tibor és Takács Zalán alkudózós jelenete pedig egy önálló film-a-filmben is lehetne. A Grand Prix 35 mm-es filmre készült, ami manapság ritkaságszámba megy, és nemcsak a kisjátékfilmek között.