Index Vakbarát Hírportál

Nem volt zökkenőmentes A Setét Torony elkészítése

MV5BZTM1NTBmYjAtNjAxZi00MmU0LWJkNjMtMzg0MWViZGU5YTFiXkEyXkFqcGde
2017.08.02. 17:03

Óriási tervekkel vágott neki a Sony Stephen King író egyik legnagyobb művének, a Setét torony adaptálásának, azonban a Variety cikke szerint ezekből a nagyra vágyó tervekből valószínűleg nem lesz semmi.

A Setét torony alapból nehézkesen jutott el a mozikig, hiszen egy 8 részes regénysorozatról van szó, aminek a világa kifejezetten bonyolult és nehezen elmagyarázható az egyszerű földi halandóknak. Nem véletlenül pattogott a projekt rengeteg stúdiónál, a Sony előtt például a Universalnak voltak olyan elképzelései, hogy egyszerre forgatnak belőle filmet és sorozatot Ron Howarddal, de aztán inkább passzolták az ötletet.

Végül a Sonyhoz került a film, és az Oscarra is jelölt Nicolaj Arcel személyében egy kifejezetten menő rendezőt is találták hozzá, ráadásul Matthew McConaughey és Idris Elba személyében A-listás hollywoodi sztárok vállalták el a főbb szerepeket. A Variety forrásai szerint azonban komoly gondok akadtak az utómunkánál, és Arcel helyett behívtak egy tapasztaltabb filmes, hogy vágja újra a 66 millió dolláros költségvetésű filmet.

A stúdió félelme beigazolódott, ugyanis az októberi tesztvetítéseken nagyon rosszul szerepelt a film, a nézők nem értették a mitológiát, és lehúzták a filmet. A stúdió állítólag anyagi megfontolásból nem akart behozni egy másik rendezőt, ezért a végül produceri munkát vállaló Ron Howard és Akiva Goldsman próbáltak segíteni Arcelnek gatyába rázni a filmet. Az igazi gondot azonban az okozta, hogy a Sony az MCR stúdióval koprodukcióban gyártotta le a filmet, utóbbi ráadásul vétójogot adva a marketingtől az utolsó vágásig. Bónuszként nem csak két stúdiónak volt egyenlő mértékben beleszólása a filmbe, hanem Stephen Kingnek is, aki a jogokért szintén vétót kért a produkció gyártásánál.

A hatalmas káosznak az lett a vége, hogy a Sony és az MCR 6 millió dollárért volt kénytelen utóforgatást csinálni, hogy Elba és McConaughey karakterei között ellentétek jobban bemutassák, de más komoly változtatásokra is szükség volt a vágásnál később.

A film ugyan még nem jelent meg (nálunk hivatalosan csütörtöktől látható), de a Variety szerint aggasztó, hogy a február helyett júliusra rakták a bemutatót, majd azt is eltolták egy héttel. Ettől függetlenül 20 millió dollár fölötti nyitást prognosztizálnak a filmnek, ami valószínűleg a nemzetközi moziknak köszönhetően valószínűleg simán visszahozza a gyártási költséget.

Ne maradjon le semmiről!