Index Vakbarát Hírportál

Diák-Oscart nyerhet egy magyar film

2017.08.11. 09:17

Freund Ádám Földiek című rövidfilmje hat másik alkotással versenyezhet a nemzetközi fikciós filmek között.

Az idén 44. alkalommal osztják ki a Student Academy Awards, azaz „diák-Oscar” díjakat, és Kis Hajni tavalyi jelölése után újra van magyar jelölt a díjra esélyesek között. Akkor Szép alak című vizsgafilm hosszú idő után az első magyar jelölt volt a diák-Oscaron, most pedig a Földiek került a jelöltek közé.

Freund Ádám idén diplomázott Miklauzic Bence és Salamon András film- és televíziórendező BA osztályában, de előtte az SZFE-n televíziós műsorkészítő szakon is tanult. A Földieket Fekete Ádámmal és Horváth János Antallal közösen írta.

A film főszereplője egy 12 éves kisfiú, Ábel (Cservák Zoltán), akinek családtagjai (Dimény Áron, Györgyi Anna, Rujder Vivien) mintha az univerzum legtávolabbi pontjaiban élnének. Amikor azonban a hobbi-feltaláló apa ténylegesen kilövi magát az űrbe, a fiúnak választania kell, hová tartozik.

A Földiek idén tavasszal debütált a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon, amelynek elnyerte a fődíját, a film operatőre, Gyuricza Mátyás pedig az Aranyszem Operatőr Fesztivál díját is bezsebelte diák kategóriában. A díjakat az ősszel osztják majd ki. A diák-Oscarra idén összesen 1573 nevezés érkezett a világ filmes egyetemeiről, és minden iskola csak egy-egy alkotást nominálhatott kategóriánként.

A „diák-Oscar” az Oscar-díjról is döntő Amerikai Filmakadémia 1973 óta működő rendezvénye. A korábbi nyertesek között olyan neveket találni, mint Robert Zemeckis, Spike Lee, Trey Parker, John Lasseter, ők mind vizsga- vagy diplomafilmjeikkel nyertek díjat, és aztán kezdtek sikeres nagyjátékfilmes karrierbe.

Az eddigi egyetlen magyar sikert 1991-ben Böszörményi Zsuzsa diplomafilmje, az Egyszer volt, hol nem volt aratta, amikor megnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó diák-Oscart, majd 1994-ben még volt egy magyar jelölt – azóta először tavaly szerepelt magyar alkotás a jelöltek között. 

Ne maradjon le semmiről!