Index Vakbarát Hírportál

Egyszerre tizenhárom magyar filmet mutat be egy menő filmfesztivál

2017.09.14. 14:24

Nagy hangsúly lesz a magyar filmen a Zürichi Filmfesztiválon: az elmúlt négy évből tizenhárom hazai alkotás és még néhány rövidfilm is bemutatkozik a programban, nem titkoltan politikai okokból.

"Ma, amikor a demokrácia olyan intézményeit zárják be, mint az iskolák és egyetemek, a sajtószabadságot pedig folyamatos támadások érik, a magyar mozi visszatért, és világszínvonalon pörög. Ezekben a filmekben az egyik legfontosabb téma a kívülállóé, azoké a karaktereké, akik egyedül kényszerülnek érvényesülni a világban, ahol magányosnak érzik magukat. És ezt sokszor sok humorral teszik, amely könnyen átcsúszhat a komorságba vagy az abszurdba. A Zürichi Filmfesztivál kivételes lehetőséget kínál arra, hogy betekintsünk Európa egyik legerősebb filmkészítő műhelyébe."

Ez áll az A-kategóriás filmfesztivál honlapján annak indoklásaként, miért lesz idén "Új magyar világkép" címmel külön szekciója a magyar filmeknek. Itt tizenegy magyar nagyjátékfilmet, két dokumentumfilmet és több rövidfilmet is levetítenek szeptember 28. és október 8. között.

A fesztiválon látható lesz az 1945, az Utóélet, a Drifter, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, az Ernelláék Farkaséknál, az Ítélet Magyarországon, a Tiszta szívvel, a Testről és lélekről, az Out, a Saul fia, az Állampolgár, a Szerdai gyerek és a Fehér isten, a rövidfilmek közül pedig a Dialogue, a Szép alak, a Love és a Welcome.

A filmfesztivál programja csütörtökön délben vált nyilvánossá. Életműdíjat kap Glenn Close, akinek 12 filmjét is levetítik. A fesztiválról az Index is tudósít majd.

Ne maradjon le semmiről!