Index Vakbarát Hírportál

Még tíz napig ingyen meg lehet nézni egy csomó magyar filmet

2018.01.12. 11:11

Ahogy azt mi is megírtuk, a Filmalap karácsony előtt felpakolt egy csomó, de tényleg egy csomó magyar filmet a netre, hogy ott aztán ingyen megnézhesse őket bárki. A projekt olyan sikeres volt, hogy meghosszabbították még tíz nappal: január 22-éig még nézhetőek az ingyenes filmek. A Filmalap azt is megírta, hányan kattintottak eddig.

A Filmalap most megírta, december 22 óta hányan kattintottak a filmekre. A teljes szám eddig 380 ezer, ennyiszer indították el a nézők valamelyik filmet. A legnépszerűbbek meglepő módon a rövidfilmek voltak, azon belül is a háború előtti, ismeretterjesztő ritkaságok.

A listavezető több mint 42 ezer kattintással az 1916-os Budapestet megörökítő dokumentumfilm, amelyre csak néhány éve találtak rá osztrák kutatók. 24 ezres nézőszám felett jár a békebeli és az ostrom utáni Budapest megrendítő képeit egymás mellé helyező, 1947-ben betiltott Budapest tragédiája című rövidfilm. Több mint 13 ezren voltak kíváncsiak a Látta-e már Budapestet télen? című 1940-es filmetűdre, de tízezer körüli járnak az olyan helyi érdeklődésre is számot tartó történeti ritkaságok is a két háború közötti korszakból, mint Kincses Kolozsvár, a Tata, a tavak városa, vagy a lakihegyi rádióadót bemutató kultúrfilm. 

A játékfilmek mezőnyét tízezer körüli nézőszámokkal olyan stabil közönségkedvencek vezetik, mint Keleti Márton vígjátéka, A tizedes meg a többiek (13 ezer néző). Rengetegen nézték az egyetlen filmet, ami megörökíti Jászai Mari játékát, Kertész Mihály 1915-ös némafilmjét, A toloncot (7400 néző). Kilencezren nézték meg Fábri Zoltán filmjét, Az ötödik pecsétet, de Fábritól a Körhintát is csaknem hatezren látták most, és majdnem hétezren nézték meg a háború utáni magyar filmgyártás első világsikerét, Radványi Géza 70 éve készült, tavaly teljes körűen felújított Valahol Európában-t.

A Filmalap ezért azt írja: "A közönség és a sajtó pozitív reagálása azt bizonyítja, hogy jelentős igény van a magyar filmtörténet értékeinek online elérése iránt. Ezért a filmek szabad hozzáférését a Filmarchívum a Magyar Kultúra Napjáig, január 22-ig meghosszabbította, és idén elkezdi egy Magyarországon megfizethető áron hozzáférést biztosító online filmkölcsönző (VoD) rendszer kialakítását, valamint a filmrészletek szakmai felhasználását segítő „online clip licensing” oldal kiépítését is."

Ez itt a filmek listája:

Egészestés filmek:

Rövidfilmek:

Ne maradjon le semmiről!