Index Vakbarát Hírportál

Teljesen máshogy ért volna véget a Star Wars – Az ébredő erő

2018.01.13. 07:47

Mark Hamillnek be nem áll a szája az új Star Wars-film, Az utolsó Jedik kapcsán. Először bírálta a filmeseket, amiért azok nem hallgattak eléggé George Lucas tanácsaira, aztán bocsánatot kért, amiért kritikusan szólalt meg a csodás filmmel kapcsolatban. Most pedig egy kínai lapnak árulta el egy interjúban, hogy hogyan ért volna véget eredetileg az előző epizód, Az ébredő erő.

A Luke Skywalkert játszó Hamill az M Time című kínai lapnak nyilatkozva árulta el, hogyan változott meg az eredeti forgatókönyvhöz képest a hetedik Star Wars-epizód vége - írja a Games Radar. Nincs szó nagy dologról, persze nem is lehet, hiszen abban a részben konkrétan egy pár másodpercre tűnik csak fel a színész, amikor Rey megtalálja őt a bolygón, ahol visszavonultan él.

Ebben a jelenetben a filmben nincs semmi különös. A két szereplő találkozik, és Rey kinyújtja a kezét Luke felé, hogy átnyújtsa neki régi fénykardját. Ez mindössze annyiban nézett ki máshogy az eredeti forgatókönyvben, hogy eközben Luke körül sziklák lebegtek volna a levegőben, jelezve, milyen erős benne az erő.

De aki már látta a nyolcadik epizódot, Az utolsó Jediket, az tudja, hogy az az egész film nem valósulhatott volna meg, ha tényleg ez Az ébredő erő vége. Az utolsó Jediknek ugyanis épp az a lényege, hogy Luke már kivonult az Erőből, sőt, szeretné megszüntetni az egész Jedi rendet, mert csalódott az egészben: erre épül az egész film. Ez pedig nagyon nem lett volna elképzelhető, ha Luke-ot az előző film vége egy hihetetlenül erős, az Erőt folyamatosan használó Jediként mutatta volna be, pláne, hogy a nyolcadik epizód időben pontosan ugyanott folytatódik, ahol az előző véget ért.

Ráadásul egy ilyen apróságról még a színészek sem tudnak, hiszen ők csak állnak egy hasonló jelenetben, aztán hogy van-e mellettük lebegő szikla vagy sem, azt csak a CGI-dizájnerek döntik el. Hamill minderre úgy emlékezett vissza: "Amikor elolvastam Az utolsó Jedik forgatókönyvét, még mielőtt kijött volna a mozikban Az ébredő erő, azt mondtam: mi van?! Felhívtam JJ Abramset (Az ébredő erő rendezője) vagy Rian Johnsont (Az utolsó Jedik rendezője), és azt mondtam: srácok, ti ezt tudjátok? Tényleg vannak lebegő sziklák? Láttátok már a végső vágást? Mire azt mondták, tudunk róla, megoldottuk a dolgot."

Ne maradjon le semmiről!