Index Vakbarát Hírportál

Fantasztikusan menetel A Viszkis és a Testről és lélekről

2018.01.15. 17:25

Ezen a héten már sokkal kevesebben nézték az új Star Wars-filmet, tovább hódít helyette a magyar nézők körében a Jumanji új verziója. Eközben két magyar film is örülhet, hogy átléptek van megközelítettek egy-egy fontos mérföldkövet. Amerikában szintén mindenki a Jumanjival játszik, de jól startolt az új Spielberg-film is.

Mostanra csúszott a dobogó legalsó fokára a magyar mozinézők jegyvásárlásai alapján az új Star Wars-film, Az utolsó Jedik: majdnem a nézői felét elvesztette az előző héthez képest, ami nem hangzik túl jól azzal együtt, hogy múlt héten pedig az azelőtti héthez képest vesztette el nézői 70 százalékát. Így már az is kérdésessé vált, meglesz-e az egymillió magyar néző a filmnek.

Az első helyen továbbra is a Luke Skywalkert a trónról letaszító Jumanji áll, ami nem csoda, mert nem elég, hogy egy szórakoztató marhaságról van szó, ennek ellenére még a szakkritikák is egész lelkesek. A második helyig jutott egy új bemutató, a The Commuter - Nincs kiszállás, ami azt jelenti, hogy a magyar nézők akárhányszor hajlandóak megnézni, hogy Liam Neeson pontosan ugyanazt csinálja, mint az összes többi filmjében.

Egy premierfilm fért még fel a toplistára, közepes eredménnyel: a Kicsinyítés 17 és félezres nézőszáma egy Matt Damon-filmhez képest kevés, de a szerzői filmes rendezőhöz, meg ahhoz képest, hogy szerintünk se nagyon lehetett eldönteni, mit is akart ez a dolog igazából, elég jó. A Micimackó keletkezéstörténetéről szóló, sötét és elgondolkodtató film, a Viszlát, Christopher Robin! új bemutatóként finoman szólva sem fért fel a toplistára az 1421 nézőjével, hiába nem rossz film - talán hiba volt Róbert Gidát nem Róbert Gidának nevezni a címben.

De a magyar mozinézők számára nem ezek a legfontosabb hírek. Egyrészt 46 hét, azaz majdnem egy teljes év alatt elérte - sőt százhuszonegy nézővel túl is lépte - a 100 ezres nézőszámot a Testről és lélekről, Enyedi Ildikó Arany Medvével és Európai Filmdíjjal kitüntetett filmje, sőt, a 46. hétvégéjén valamivel - 8 százalékkal - még nőtt is a nézőszáma az előző héthez képest. A Testről és lélekről a Kincsem, A Viszkis és a Pappa pia! után a negyedik legnézettebb, tavaly bemutatott magyar film, ami egy ízig-vérig művészfilmtől nagyon nagy teljesítmény.

És ha 240 nézővel le is csúszott a toplistáról, A Viszkis készítői is nagyon örülhetnek: mivel a filmet a hétvégén csaknem hétezren látták, és összesen 296 892 nézőnél tart, több mint valószínű, hogy a héten át fogja lépni a 300 ezres határt, amire alig több mint 10 magyar film volt képes az elmúlt huszonnyolc évben.

Az Egyesült Államokban már sokkal jobban elengedték a nézők a Star Warst, mint itthon: ott már egészen a lista hatodik helyéig csúszott vissza, és már olyan filmek is meg tudták előzni, mint egy tucathorror vagy egy felháborító és giccses musical. Első helyen itt is a Jumanji áll még mindig, ráadásul érdekesség - bár senkit nem érdeklő érdekesség -, hogy a múlt hétvégéhez képest pont annyival (27 százalékkal) nézték kevesebben ott is, mint Magyarországon. Őrület, nem?

Steven Spielberg legújabb Oscar-vadász húzása, a rengeteg Oscar-díjra jelölt Spotlight című tényfeltáró újságírós film alapötletének finom újrahasznosítása, a Washington Post tényfeltáró újságíróiról szóló Post (magyarul A Pentagon titkai). Így egy hétvége alatt behozta készítési költségeinek több mint harmadát, úgyhogy valószínűleg szép jövő áll Meryl Streep és Tom Hanks oknyomozása előtt.

Ne maradjon le semmiről!