Index Vakbarát Hírportál

Ingyen sem kell minden mozinak a Kojot

2018.02.14. 15:44

A közelmúlt egyik legnagyobb port felkavaró filmje egy kis költségvetésű eastern lett, a vidéki kiskirály ellen konokul kiálló városi fiúról és csendes, de annál keményebb társairól szóló Kojot. Amit a gyártó Megafilm úgy forgalmazott tavaly egy testvércégen keresztül, hogy csak nagyon nehezen találta meg a mozikban az ember, aki meg nem kereste elég alaposan, le is maradt róla (igaz, ha Emirates-géppel repül valahová, megnézheti). Sajnálhatta, mert a film tényleg jó.

Aztán jött a Magyar Filmhét, amire a forgalmazó és az egyik alkotó is nevezte a filmet, majd a Megafilm visszavonta azt, és nem indulhatott, ezzel egy kisebbfajta földindulást elindítva filmes berkekben, hiszen az a Filmakadémia nem tett semmit a nyilvánvaló kibaszás ellen, pedig a Filmhét szervezése mellett egyik legfontosabb feladata a filmesek érdekvédelme lenne. Nem mi mondjuk, az ő krédójukban szerepel, még mielőtt. Hogy a háttérben milyen belharcok folytak a Megafilmben, nem tudjuk, az okokat meg pláne nem ismerjük, de a pöcsméregetás végén a gyártó a YouTube-on ingyen elérhetővé tette a filmet, igaz, első körben olyan minőségben, ami inkább csak idegesítette a nézőket. Aztán a második feltöltés már jobb lett, bár a hangja továbbra sem volt jó, de így is 100 000-nél többször indították el a videót.

A Megafilm, ami még ezen a ponton is a népharag célkeresztjében vergődött, a sikert (mert egy magyar film 100 000 nézővel már az, a Kojot a moziban 5000 nézőt sem ért el) meglovagolva úgy döntött, hogy a fimet ismét moziba küldi, ráadásul ingyen, azaz ha valaki be akarja mutatni, nem kell ún. kölcsönzési díjat fizetnie, viheti, vetítheti, örülhet. De van ezzel egy kis probléma, amit feltételezem, hogy a Megafilm is pontosan tud. Mégpedig az, hogy a Kojot nem egy közönségfilm, nem Pappa Pia vagy Valami Amerika 3, nem volt óriási kampány a háta mögött, nem folyt minden tévéből és óriásplakátról. Azaz a várható közönsége a legjobb esetben is csak annyi, mint amit a neten abszolvált, 100 000 és környéke, és kalap.

A mozis gesztus szép, papíron nagyszerű, kimondva, baráti sajtónak nyilatkozva meg kifejezetten értékes PR, de különösebb értelem nélkül. A Megafilm ugyanis vélhetően azt is tudta, hogy a legnagyobb mozihálózat, a Cinema City nem fogja ismét bemutatni a Kojotot.

Nem azért, mert moziban már ment, hanem azért, mert a Megafilm ingyen elérhetővé tette, és a cég üzletpolitikájába ez nem fér bele. Értsd: ha a Disney a Star Wars VIII-at ingyen elérhetővé teszi online, akkor a moziműsorból azonnal leveszik.

Ezzel nagyon vitatkozni sem lehet egyébként, úgy meg pláne nem, hogy amikor heti 5-7 bemutató van, egy olyan film, amit már egyébként ingyen meg lehetett nézni, tulajdonképpen csak a mozitermet veszi el egy premierfilm elől, keresni nem igazén lehet rajta még nullás vászondíjjal sem.

A Cinema City a Kojot miatt egy kivételre hajlandó volt, azaz inkább kiskaput nyitottak a céges szabályzaton, és jövő péntekre, azaz február 23-ra, este 19:30-ra terveznek egy egyszeri eseményt, aminek keretén belül ismét bemutatják a filmet, majd várhatóan lesz egy közönségtalálkozó az alkotókkal is. Jegyet egyelőre még nem lehet váltani az eseményre, legkésőbb hétfőre ígérték, hogy bekerül az online műsorba.

Nemcsak a Cinema City multiplexeiben lehet mozizni, vannak más mozik is: a Budapest Film például február 23-25 között a Kino Cafe artmozi nagytermében vetíti a filmet (a pontos kezdési időpontok hétfőtől (02.19) megtalálhatók a mozi weboldalán). A cégtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy amennyiben a nézők részéről nagy lesz az érdeklődés a film iránt, huzamosabb ideig műsoron tartják. A Budapest Film üzemelteti egyébként a Corvint, a Művészt, a Puskint, a Toldit és a Tabánt is. A Lurdy ház és az Eurocenter mozijait működtető Mi Mozinkat nem tudtuk elérni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?