Index Vakbarát Hírportál

Ingyen sem kell minden mozinak a Kojot

2018.02.14. 15:44

A közelmúlt egyik legnagyobb port felkavaró filmje egy kis költségvetésű eastern lett, a vidéki kiskirály ellen konokul kiálló városi fiúról és csendes, de annál keményebb társairól szóló Kojot. Amit a gyártó Megafilm úgy forgalmazott tavaly egy testvércégen keresztül, hogy csak nagyon nehezen találta meg a mozikban az ember, aki meg nem kereste elég alaposan, le is maradt róla (igaz, ha Emirates-géppel repül valahová, megnézheti). Sajnálhatta, mert a film tényleg jó.

Aztán jött a Magyar Filmhét, amire a forgalmazó és az egyik alkotó is nevezte a filmet, majd a Megafilm visszavonta azt, és nem indulhatott, ezzel egy kisebbfajta földindulást elindítva filmes berkekben, hiszen az a Filmakadémia nem tett semmit a nyilvánvaló kibaszás ellen, pedig a Filmhét szervezése mellett egyik legfontosabb feladata a filmesek érdekvédelme lenne. Nem mi mondjuk, az ő krédójukban szerepel, még mielőtt. Hogy a háttérben milyen belharcok folytak a Megafilmben, nem tudjuk, az okokat meg pláne nem ismerjük, de a pöcsméregetás végén a gyártó a YouTube-on ingyen elérhetővé tette a filmet, igaz, első körben olyan minőségben, ami inkább csak idegesítette a nézőket. Aztán a második feltöltés már jobb lett, bár a hangja továbbra sem volt jó, de így is 100 000-nél többször indították el a videót.

A Megafilm, ami még ezen a ponton is a népharag célkeresztjében vergődött, a sikert (mert egy magyar film 100 000 nézővel már az, a Kojot a moziban 5000 nézőt sem ért el) meglovagolva úgy döntött, hogy a fimet ismét moziba küldi, ráadásul ingyen, azaz ha valaki be akarja mutatni, nem kell ún. kölcsönzési díjat fizetnie, viheti, vetítheti, örülhet. De van ezzel egy kis probléma, amit feltételezem, hogy a Megafilm is pontosan tud. Mégpedig az, hogy a Kojot nem egy közönségfilm, nem Pappa Pia vagy Valami Amerika 3, nem volt óriási kampány a háta mögött, nem folyt minden tévéből és óriásplakátról. Azaz a várható közönsége a legjobb esetben is csak annyi, mint amit a neten abszolvált, 100 000 és környéke, és kalap.

A mozis gesztus szép, papíron nagyszerű, kimondva, baráti sajtónak nyilatkozva meg kifejezetten értékes PR, de különösebb értelem nélkül. A Megafilm ugyanis vélhetően azt is tudta, hogy a legnagyobb mozihálózat, a Cinema City nem fogja ismét bemutatni a Kojotot.

Nem azért, mert moziban már ment, hanem azért, mert a Megafilm ingyen elérhetővé tette, és a cég üzletpolitikájába ez nem fér bele. Értsd: ha a Disney a Star Wars VIII-at ingyen elérhetővé teszi online, akkor a moziműsorból azonnal leveszik.

Ezzel nagyon vitatkozni sem lehet egyébként, úgy meg pláne nem, hogy amikor heti 5-7 bemutató van, egy olyan film, amit már egyébként ingyen meg lehetett nézni, tulajdonképpen csak a mozitermet veszi el egy premierfilm elől, keresni nem igazén lehet rajta még nullás vászondíjjal sem.

A Cinema City a Kojot miatt egy kivételre hajlandó volt, azaz inkább kiskaput nyitottak a céges szabályzaton, és jövő péntekre, azaz február 23-ra, este 19:30-ra terveznek egy egyszeri eseményt, aminek keretén belül ismét bemutatják a filmet, majd várhatóan lesz egy közönségtalálkozó az alkotókkal is. Jegyet egyelőre még nem lehet váltani az eseményre, legkésőbb hétfőre ígérték, hogy bekerül az online műsorba.

Nemcsak a Cinema City multiplexeiben lehet mozizni, vannak más mozik is: a Budapest Film például február 23-25 között a Kino Cafe artmozi nagytermében vetíti a filmet (a pontos kezdési időpontok hétfőtől (02.19) megtalálhatók a mozi weboldalán). A cégtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy amennyiben a nézők részéről nagy lesz az érdeklődés a film iránt, huzamosabb ideig műsoron tartják. A Budapest Film üzemelteti egyébként a Corvint, a Művészt, a Puskint, a Toldit és a Tabánt is. A Lurdy ház és az Eurocenter mozijait működtető Mi Mozinkat nem tudtuk elérni.