Index Vakbarát Hírportál

Soha nem nézték ilyen kevesen az Oscart

2018.03.06. 11:18

A tavalyi évhez képest 20 százalékkal csökkent az Oscar-gála nézettsége az Egyesült Államokban. A Nielsen szerint 26,5 millió nézője volt az átadónak, ami minden idők legalacsonyabb nézettsége. Eddig a negatív rekordot a 2008-as átadó tartotta, de annak is 5,5 millióval több nézője volt az ideinél.

Az elemzések mind megemlítik, hogy idén az összes fontos élő, tévés esemény, mint a Golden Globe, a Grammy és a Super Bowl is a megszokottnál alacsonyabb nézettséget hozott. Általában szoros összefüggés van az Oscar-versenyben szereplő filmek népszerűsége és a gála nézettsége között. Például 20 évvel ezelőtt, mikor a Titanic nyerte a legfontosabb díjakat, 55 millió amerikai nézte a közvetítést. Az idei jelölteknek viszont nem igazán voltak jelentős bevételeik.

A csökkenést sokan azzal is magyarázzák, hogy az internet korában teljesen felesleges a képernyők előtt éjszakázni, hiszen másnap reggel minden fontosabb történést be lehet pótolni online.

A nézettségi adatok viszont nem érintik érzékenyen a gálát közvetítő ABC csatornát, ami évente 75 millió dollárt fizet az akadémiának ezért, de a három órás gála szüneteibe rakott reklámok 120 milliós bevételt hoztak a csatornának. Továbbá remek promóció volt a gála az este házigazdájának, Jimmy Kimmelnek, aki minden este az ABC-n vezet egy beszélgetős műsort.

A csatorna jelenlegi szerződése 2028-ig tart, éveken át tartó drasztikus és folyamatos esésekre lenne szükség ahhoz, hogy komolyabb következményei legyenek a gyenge nézettségnek.

Az idei Oscar gáláról szóló közvetítésünket itt lehet megnézni, itt pedig az összefoglalónk található a díjazottakról.

Ne maradjon le semmiről!