Index Vakbarát Hírportál

Végre felkerül a netre a Dizájneren

2018.03.08. 05:48

"Olyan lett a szemed, kisfiam, mint egy meisseni porcelán" – mondja a Dizájneren egyik szereplője a másiknak, közvetlenül egy Duna-parti belövés után. A drogos dokumentumfilmet Horváth Balázs, az Index videórovatának munkatársa rendezte, illetve ő volt az egyik operatőr is, munkáját pedig a 444-nél dolgozó Botos Tamás segítette.

A Dizájneren 2016-os bemutatása óta rengeteg megkeresés érkezett az Indexbe arról, hogy hol lehet megnézni kollégánk dokumentumfilmjét, amit akkoriban csak néhány budapesti vetítésen lehetett elcsípni – illetve egyszer eljutott Berlinbe is. A film ezen a héten lesz először látható online, a hétvégén kerül fel az Indavideóra, ahol bárki megnézheti majd, ingyen.

Horváth Balázs azután kezdte el követni a fenti jelenetben önkívületi állapotban fekvő Geri mindennapjait, hogy az kómába esett, illetve a tüdeje egy részét amputálni kellett, majd a gyógyulása után visszatért az intravénás szerhasználathoz. Geri korábban heroinfüggő volt, majd több leszokási kísérlet után – sok régi herkáshoz hasonlóan – végül ő is a dizájnerdrogoknál kötött ki.

"Végignéztem. De kilencven perc rémálom volt" – mondta a filmről egy interjúban a főszereplő édesanyja, Várhelyi Panni is. A Dizájneren azonban nemcsak a hozzátartozók, hanem gyakorlatilag mindenki számára borzasztó nehéz film. "A Dizájneren nem drogprevenciós film, úgyhogy nem kell hazudnia. Nem kell úgy tennie, mintha drogozni szar lenne" – írtuk mi is róla korábban.

Horváth Balázs filmje pedig tényleg nem hazudik. Erre egy korábbi heroinhasználó, Kubiszyn Viktor (a Drognapló, a Foglaltház és az Oroszrulett című könyvek szerzője) is rávilágított az Indexnek írt cikkében. "A Dizájneren nagyon jó film, de végignézni egy elfogulatlan nézőnek is nehéz. Empátia, elfogadás és bátorság kell hozzá, mert kitépi a nézőt a komfortzónájából" – írta.

A film előzetesét itt lent is meg lehet nézni, az online bemutató pontos időpontjáról pedig érdemes az Indexet vagy a Dizájneren Facebook-oldalát figyelni.

Ne maradjon le semmiről!