Index Vakbarát Hírportál

Méltó kihívója lehet a Macskafogónak

2018.05.03. 10:04

Ez a város annyira romantikus, bárcsak Párizsban maradhatnánk örökre!

– búgja oda a szerelmes férfi a partnerének egy romantikus vacsora közben, aztán a következő másodpercben már törik a kirakat, két száguldó autó rongyol át a párizsi éttermen, és egy akkora autós üldözés bontakozik ki, hogy a Taxi-filmek rajongói valószínűleg a combjukat csapkodják majd örömükben. Pedig nem az új Taxit látjuk, és nem is a Cobra 11 legújabb epizódját, hanem egy Magyarországon készülő animációs film, a Ruben Brandt, a gyűjtő egyik jelenetét.

Az iszonyatosan pörgős animációs film megálmodója, írója és rendezője a Szlovéniában született, szerb származású, de már hosszú ideje Magyarországon élő Milorad Krstić képzőművész, látványtervező és animációs művész, aki a My Baby Left Me című első animációs rövidfilmjével Ezüst Medvét nyert az 1995-ös Berlinalén. A Ruben Brandt, a gyűjtő közel három évig készült, a filmes munkálatok egy zsúfolt műteremlakásban kezdődtek, ahonnan a soknemzetiségű alkotócsapat egy Benczúr utcai irodába költözött tovább. Itt beszéltek az alkotók a projektről.

A történet főszereplője Ruben Brandt pszichoterapeuta (Rubens és Rembrandt után kapta a nevét), akit rémálmai arra kényszerítenek, hogy elraboljon 13 festményt a világ legnagyobb múzeumaiból és magángyűjteményeiből. Brandt és nemzetközi, műkincsrablásra szakosodott bandája előtt nincs megállás, a világot felforgató kalandjaik során megfordulnak New Yorkban, Párizsban, Londonban, Rómában, Tokióban, Chicagóban, Firenzében, Szentpéterváron, na és persze Budapesten is. Célpontjaik közt szerepel a Louvre, a Tate, az Uffizi, az Ermitázs, valamint a Szépművészeti Múzeum is.

Rubenék néhány nap alatt a világ legkeresettebb rablóivá válnak, és mivel a nyomravezetőknek százmillió dolláros jutalmat ajánlanak fel, a rendőrség mellett az alvilág is bekapcsolódik a keresésükbe. Meg egy washingtoni magánnyomozó, Kowalski, aki pechjére beleszeret a Brandt-brigád femme fatale-jába, Mimibe, szóval elég rendesen összekuszálódnak a szálak a másfél órás filmben. A címszereplő magyar hangja Kamarás Iván lesz, Mimié Hámori Gabriella, Kowalskié pedig Makranczi Zalán.

Az animációs film nemcsak a sztorijában lesz izgalmas, hanem a képi világában is. Senki ne lepődjön meg, amikor egy szereplő három szemmel, két arccal vagy valami egészen lehetetlen pozitúrában jelenik meg a filmben. Ruben Brandt története ugyanis tele lesz művészettörténeti utalásokkal, Krstić szerint száznál is több hommage/remake szerepel majd a kész filmben, a rendező Rubenstől Roy Lichtensteinen át egészen David Lynchig felsorakoztatja azokat, akik inspirálták.

Valami új, valami friss

– mondja a film látványvilágáról a rendező a Benczúr utcai irodában, ahol a film készült. Hangsúlyozza: számára semmi sem érdekes, ami megszokott, vagy amit korábban már látott valahol. A film jeleneteit látva pedig ezt nem nehéz elhinni neki.

Az alkotók szerint ilyen volumenű animációs film már hosszú ideje nem készült Magyarországon. Mint mondják, a filmjüket semmiképpen sem ajánlják gyerekeknek, a producerek 16-os karikát jósolnak. A Ruben Brandt, a gyűjtőt novemberben mutatják majd be országosan, néhány elővetítés azonban már a nyáron is lesz. A film teljes költségvetése 1 milliárd 180 millió forint, a projektet több mint 882 millió forinttal támogatta a Filmalap.

Ne maradjon le semmiről!