Index Vakbarát Hírportál

Kezdje a nemzetközi Star Wars-napot Solo-jegyelővétellel

2018.05.04. 09:00 Módosítva: 2018.05.04. 09:10

Délelőtt 9:30-tól kezdődik a jegyelővétel a Solo – Egy Star Wars-történet című új Star Wars-filmre, amelynek bemutatója itthon május 24-én, egy nappal az amerikai nyitány előtt lesz, ahogy azt már megszokhattuk, ugye (köszönhetően annak, hogy nálunk csütörtökön van műsorváltás a mozikban, az USA-ban meg pénteken). Jegyeket online és személyesen is lehet venni, akit bővebb infó érdekel, ide klikkoljon!

De miért pont mától lehet jegyet venni a filmre? 

May the Force be with you!  – ezt a mondatot vagy annak variációit a Star Wars-filmekben több szereplő is kimondja, de először a Csillagok háborújában hangzik el Jan Dodonna admirális szájából, akkor, amikor az első Halálcsillag elleni bevetésről tart eligazítást a Yavinon. Aztán mondta ezt Kenobitól Luke-on át Solóig boldog-boldogtalan, és bevonult a popkultúrába is. 1979. május 4-én, akkor, amikor Margaret Thatcher hivatalba lépett miniszterelnökként, a  The London Evening News napilap a May the Fourth Be with You, Maggie variációval köszöntötte (a force–fourth kiejtésbeli hasonlóságra való rájátszás május 4-ével súlyosbítva), és megteremtette a nemzetközi Star Wars-nap alapjait.

Jó sok idő telt aztán, egészen pontosan 29 év, mire 2008-ban a Facebookon egy csoport alakult arra, hogy megünnepelje a  Luke Skywalker-napot, amihez a klasszikus szlogent használta. A dologból mozgalom lett, először csak facebookos, aztán internetes, végül az amerikai egyetemeken is felkapták, és 2011-ben  Torontóban megünnepelték az első Star Wars-napot, 2013-tól pedig a Lucasfimet és az egész hóbelevancot megvásárló Disney is bevette a kánonba, és azóta az egész világon ünneplik. És ami a legmenőbb: 2015. május 4-én a Nemzetközi Űrállomáson az asztronauták megnézték a Star Warst.