Index Vakbarát Hírportál

Elkergették az internetről a Star Wars egyik főszereplőjét

kellymarietran2
2018.06.06. 14:28

Kelly Marie Tran volt az első ázsiai nő a Star Wars-filmek több évtizedes történetében, aki fontos szerepet kapott az egyik Csillagok háborúja-epizódban. Az alkotók és a világ értelmesebb része a sokszínűség diadalát ünnepelte - eközben a világ további része addig szemétkedett a színésznővel az interneten, amíg az meg nem unta a folyamatos online zaklatást, és törölte online profiljait.

Kelly Marie Tran a Star Wars nyolcadik epizódjában, Az utolsó Jedikben játszotta Rose Ticót, az ellenállók egyik karbantartó munkását, aki először nem akarja engedni, hogy Finn dezertáljon, majd végül fontos segítője lesz Poe Dameronnak, Finn-nek és a lázadóknak.

A filmet 2017 decemberében mutatták be; az Index is megemlékezett arról Az utolsó Jedikről szóló podcastjében, milyen jó, hogy végre egy kis változatosság került a szereposztásba. De az ostobább "rajongók" ezzel nem értettek egyet, és azóta is folyamatosan támadták a színésznőt egyrészt az ázsiai származása, másrészt a kinézete miatt az interneten - írja a Variety.

A közösségi médiában tapasztalt zaklatások mellett az amerikai szélsőjobb ismert alakja, Paul Ray Ramsey nyilvánosan is kritizálta Trant, de többször előfordult az is, hogy a Star Warsra szakosodott Wikipedia-szerű online lexikonban, a Wookiepediában írtak rasszista megjegyzéseket a róla szóló szócikkbe.

Tran mostanra elégelte meg a szívatásokat, és hétfő éjjelre törölt minden tartalmat törölt az Instagram-oldaláról. Így ott most már csak egy fekete-fehér fénykép van egy mondattal:

Ha félelemben is, de akkor is csinálom.

Kelly Marie Tran decemberben, a film bemutatójakor úgy nyilatkozott a Varietynek, megtiszteltetés, de felelősség is bekerülni a Star Wars-univerzumba. "Rengeteg ázsiai Star Wars-rajongó soha nem tudott beöltözni valamelyik karakternek, mert ha mégis így tettek, az emberek olyanokat mondtak rájuk, hogy ők »az ázsiai Rey« vagy »az ázsiai mondj-bármilyen-nevet«.

Nagyon meghatódom, ha olyan embereket látok, akik most képesek azonosulni ezzel a karakterrel. Ez nagyon sokat jelent nekem, és ezt az érzést sosem lehet megunni."

Miután Tran törölte magát az Instagramról, Az utolsó Jedik rendezője, Rian Johnson a Twitteren állt ki a színésznő mellett. "A közösségi médiában néhány egészségtelen ember is nagy árnyékot képes vetni a falra, de az elmúlt négy évben rengeteg igazi Star Wars-rajongóval találkoztam. Van, ami tetszik nekünk, és van, ami nem tetszik, de akárhogy is, mindehhez humorral, szeretettel és tisztelettel állunk. Mi vagyunk az ELSÖPRŐ többség. Jól érezzük magunkat, és jól elvagyunk" - írta.

Daisy Ridley, a sorozat új részeiben Reyt játszó színésznő korábban szintén törölte magát az Instagramról: őt egy, a fegyvertartás szabályozásáról szóló bejegyzése után kezdték zaklatni.

Borítókép: Neilson Barnard/Getty Images Hungary

Ne maradjon le semmiről!