Index Vakbarát Hírportál

Nyolc hónap börtönt kapott a hírességek aktfotóit kiszivárogtató férfi

2018.08.30. 08:34

Éppen három éve, 2014 szeptember 1-én robbant ki minden idők egyik leghíresebb szivárogtatós botránya, amikor hekkereknek sikerült hozzájutniuk többek között Lea Michelle, Rihanna, Victoria Justice, Kirsten Dunst, Kristen Ritter, Yvonne Strahovski, Bar Rafaeli, Cara Delevingne, Kim Kardashian, Mary-Kate Olsen, Jennifer Lawrence és mások meztelen képeihez telefonjukon keresztül. Az iCloud-fiókokba betörő, profi hekkerek valószínűleg milliókat kerestek a képekkel. Most azonban nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte egy szövetségi bíróság az Egyesült Államokban szerdán azt a férfit, aki

hollywoodi sztároknak és másoknak több mint kétszáz iCloud fiókját feltörte, majd közzétette a róluk készült aktfotókat.

George Garofano egyike azoknak a hekkereknek, aki 2014-ben részt vett a hírességek fiókjának feltörésében. Az ügyben az FBI is nyomozott, számításuk szerint több mint hatszáz áldozata volt a támadásnak. Jennifer Lawrence "nemi bűncselekménynek nevezte" képei nyilvánosságra hozatalát. Garofano és társai csapdát állítottak áldozataiknak, olyan e-maileket küldtek nekik, melyek úgy néztek ki, mintha az Apple-től vagy a Google-től származó biztonsági értesítések lettek volna. Ezekben a felhasználónevüket és a jelszavukat kérték tőlük. 

Garofanot a börtönbüntetés letöltése után három évig terjedő feltételes szabadlábra helyezik, és hatvan óra közmunkát kell elvégeznie. A hekker áprilisban elismerte bűnösségét és enyhített büntetést kért, írja az MTI. 

Az Apple a botrány kirobbanásakor cáfolta, hogy rendszerei, köztük az iCloud feltörésével juthattak hekkerek sztárokról készült meztelen felvételekhez. A cég ugyanakkor elismerte, hogy egyes celebek fiókjaihoz célzott támadások eredményeképpen - felhasználói nevek, jelszavak és biztonsági kérdések ismeretében - hozzáfértek a bűnözők.