Index Vakbarát Hírportál

Willem Dafoe nem azért vágja le a fülét, mert megőrült

2018.09.06. 05:11

A háromszoros Oscar-jelölt Willem Dafoe, Mads Mikkelsen és a Golden Globe-díjas Oscar Isaac is játszik a meggyötört, de zseniális festőről, Vincent Van Gogh-ról szóló At Eternity's Gate (Az örökkévalóság kapujában) című filmben, amely szerint a Dafoe által játszott főszereplő nem őrül meg, csak elege lesz a világból, azért vágja le a fülét.

A filmet világszerte november 16-án mutatják be, de a Velencei Filmfesztiválon már levetítették, és a Variety például odáig volt érte. Azt írták róla, Willem Dafoe Jézus megformálása óta (Krisztus utolsó megkísértése, 1988) nem játszott ennyire jól, a film pedig "kifinomultan képes megmutatni Van Gogh depresszív személyiségét, és azt, hogyan használja a természetet és a természet megfestésének szenvedélyét drogként".

A film egyébként egy 1890-ben született Van Gogh-festménytől kölcsönözte a címet: a képen egy idős férfi ül egy széken, kezeibe temetve az arcát. Az első előzetes a velencei fesztiválhoz időzítve jelent meg:

A filmet az a Julian Schnabel rendezte, akit a 2007-es Szkafander és pillangóért Oscarra jelöltek, és aki a Mielőtt leszáll az éj című Javier Bardem-filmet is rendezte. A fentieken kívül szerepelnek még Dafoe oldalán az európai művészfilmek olyan nagyságai, mint Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Niels Arestrup vagy Rupert Friend.

Magyarországi bemutatóról egyelőre nincs hír.

Ne maradjon le semmiről!