Index Vakbarát Hírportál

Orosz trollok fűthették Az utolsó Jedik elleni gyűlölethadjárat kazánját

kr3
2018.10.02. 10:56

Egy Weaponizing The Haters: The Last Jedi and the strategic politicization of pop culture through social media manipulation című (na jó, tessék: Fegyver a gyűlölködésből: Az utolsó Jedik és a popkultúra stratégiai átpolitizálása a közösségi média manipulálásával) tanulmány azt állítja, hogy a Star Wars VIII-ként is ismert, tavaly bemutatott Utolsó Jedik negatív fogadtatása nem volt annyira organikus, mint azt eddig sejtettük.

A szerző szerint a film hírneve, mint a egész franchise romba döntője és gyermekkori idolok megpocsékolója nem annak köszönhető, hogy a nézők nagy százaléka valóban, tök magától ezt gondolta róla, hanem annak, hogy a Facebookon, Twitteren és más fórumokon a film bemutatója után egy összehangolt, gondosan felépített kampányt folytattak ellene. Morten Bay továbbá azt is állítja, és most azért egy időre tegyük fel a fejünkre az aluméniumcsákót, hogy a kampány (mert ez az volt) egyik célja az volt, hogy a rajongótábor tagjainak összeugrasztásán keresztül az amerikai társadalomra is kihatással legyen. Mert ugye amíg a rajongók egymást marják, addig sincs egység = WINNING, gondolja az amerikai altright és főleg

az oroszok

írja a tanulmány. Három csoportba osztották a negatív online reakciókat: politikai indíttatásúakra, nettó trollkodásra, és valós rajongói felháborodásra. A megállapításai elég ijesztőek, hiszen a szerző arra jutott, hogy az össze, Az utolsó Jedikkel foglalkozó, negatív töltetű bejegyzés és komment 

50,9 százaléka

politikai töltettel bírt, a Twitterbejegyzések nagy részét pedig botoknak és nem embereknek tulajdonítja. A filmről egyébként a Twitterbejegyzések mindössze 21,9 százaléka írt negatívan. Bay a negatív, politikai töltetű interkaciók egy részét orosz trolloknak tulajdonítja, és rámutat, hogy a nyolcadik Star Wars-film ugyanazokat a politikai és erkölcsi motívumokat hordozza, mint a többi, így a rajongók ilyen markáns szétválasztása betudható a Trump korszakban rohamosan átpolitizálttá váló amerikai társadalom változásainak, amiket az oroszok előszeretettel lovagolnak meg.

(via)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?