Index Vakbarát Hírportál

Magyar filmes lehet Európa felfedezettje

2018.10.09. 12:20

Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje is bekerült az Európai Filmdíj Európai Felfedezés 2018 – Prix FIPRESCI nevű kategóriájának jelöltjei közé, közölte kedden az Európai Filmakadémia. Az elismerést minden évben egy fiatal rendező veheti át első nagyjátékfilmjéért.

Ezt a hat alkotást jelölték a díjra:

  • Lukas Dhont: Girl (Belgium, Hollandia)
  • Szilágyi Zsófia: Egy nap (Magyarország)
  • Ana Urushadze: Scary Mother (Grúzia, Észtország)
  • Gustav Möller: A bűnös (Dánia)
  • Cyril Schäublin: Those Who Are Fine (Svájc)
  • Adina Pintilie: Touch Me Not (Románia, Németország, Csehország, Bulgária, Franciaország)

Az idei jelöltekről döntő bizottság tagja volt az EFA igazgatósági tagja Katriel Schory (Izrael), két fesztivál programfelelőse, Mihai Chirilov (Románia) és Azize Tan (Törökország), valamint a FIPRESCI, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének három képviselője,  Isabelle Danel (Franciaország), Robbie Eksiel (Görögország) és Michael Pattison (Egyesült Királyság).

Szilágyi Zsófia a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjában készítette el Egy nap című filmjét (kritikánk itt) egy háromgyerekes nő percekre beosztott idejéről. A cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben a házasság válsága húzódik. A rendezővel készült interjúnk itt olvasható:

Az Egy nap a cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hetén mutatkozott be, és elnyerte a nemzetközi filmkritikusok szövetségétől (FIPRESCI) a legjobb elsőfilm díját. A főszereplő Szamosi Zsófia júniusban a kassai Art Filmfesztiválon megkapta a legjobb színésznő Kék Angyal-díját, majd a Szarajevói Filmfesztiválon is a legjobb színésznő díjával jutalmazták. Szamosi Zsófiával még a film forgatása közben interjúztunk:

A jelölt filmek közül az Európai Filmakadémia 3500 főt meghaladó tagsága választja ki a győztest. A díj nyertese december 15-én Sevillában veszi át elismerést. Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje november 8-tól lesz látható a magyar mozikban.

Ne maradjon le semmiről!