Index Vakbarát Hírportál

Úgy láthatjuk az első világháborút, ahogy még soha

2018.10.10. 13:47

A háromszoros Oscar-díjas Peter Jackson (A Gyűrűk Ura, King Kong) négy éve dolgozik a szerelemprojektjén: ennyi ideje foglalkozik első világháborús, szemcsés, fekete-fehér videofelvételekkel, hogy kiszínezze őket és feljavítsa a minőségüket. Mostanra pedig el is készült a másfél órás film.

A rendező a színezésen és az általános minőségjavításon kívül állított a képek élességén, és eltüntette a mozgóképek "ugrándozását" is, amely jellemző volt a huszadik század első felében készült felvételekre - írja a Sky News.

Jackson több száz filmet kapott a brit Imperial War Museumtól. Az első világháborús felvételekből összeállt, 90 perces dokumentumfilm címe They Shall Not Grow Old lesz, ami egy idézet Laurence Binyon háborús verséből: magyarra úgy fordították, "Ők nem öregszenek, mint mi, megmaradottak". A narráció a képek alatt háborús veteránokkal 1964-ben készült interjúkból fog állni.

Jackson azt mondta a projektről a Skynak: ezzel "életre akarta kelteni a katonák arcait", hiszen "Amíg a képek ugráltak és fel voltak gyorsítva, nem is igazán vettük észre őket, de most hirtelen ők kerültek fókuszba", a film pedig "az egyének háborús tapasztalatait fogja kiemelni".

Az első világháború volt a történelem első olyan háborúja, amelyet már mozgóképekkel is megörökítettek.

A filmet először október 16-án vetítik majd, aztán megkapja az összes brit gimnázium is. Hogy Magyarországon bármilyen formában látható lesz-e, arról egyelőre nincs hír.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?