Index Vakbarát Hírportál

A Gravitáció rendezője ezúttal egész máshogy repülhet az Oscarig

2018.11.14. 12:16

A Gravitációval két Oscart elnyerő és még egy jelölést is begyűjtő Alfonsó Cuarón öt év szünet után egészen másmilyen filmet készített, de sokan már most biztosnak érzik, hogy a Roma nyeri majd a legjobb külföldi film Oscar-díját. Most az előzetes mutat egy kicsit abból, hogy miért.

Alfonsó Cuarón új filmjével, a Romával elnyerte Nemes Jeles László elől a velencei fesztivál fődíját, a Rotten Tomatoes kritikaösszesítő portálon 99 százalékon áll, a lapok csak szuperlatívuszokban írnak róla. A film önéletrajzi ihletésű, az író-rendező eddigi filmjeinek világától gyökeresen eltérő szerelemprojektje; korábban azt mondta róla: ha ő az óceánban sodródna, akkor ez a film olyan, mint egy mentőöv, amit odahajítanak neki.

A Roma címe nem az olasz városra, hanem Mexikóváros azonos nevű negyedére utal, ahol Cuarón felnőtt. A rendező azt mondta, a filmmel azoknak a nőknek kíván emléket állítani, akik felnevelték őt. A sztorija is nagyjából ennyi: egy család és a szolgálóik életét követhetjük végig egy éven keresztül válságokkal és szép pillanatokkal együtt, miközben Mexikóban forrong a történelem is. Nagyjából ez látható a szavak nélküli előzetesből is:

A film persze Mexikó hivatalos nevezése az Oscar-díjra, és hatalmas meglepetés lenne, ha nem kerülne be a jelöltek közé is. Igaz, a film esélyeit rontja, hogy nem mozikba, hanem a Netflixre készült, ami egyrészt zavarhatja az Amerikai Filmakadémia régi vágású szavazóit, másrészt Enyedi Ildikó interjúnkban azt mondta: az Amerikában szintén a Netflix által forgalmazott, Oscar-jelölt Testről és lélekről Oscar kampányát finoman szólva félvállról vette az online filmszolgáltató.

Ne maradjon le semmiről!