Index Vakbarát Hírportál

Egyiptomban is nyert az Egy nap

Egy nap 2k rec709 0048927
2018.12.05. 12:06

Az Egy nap című filmben nyújtott alakításáért Szamosi Zsófia kapta a legjobb színésznőnek járó díjat az idei Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon, Afrika egyetlen A-kategóriás filmfesztiválján.

Az Egy nap a cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hetén mutatkozott be, és elnyerte a nemzetközi filmkritikusok szövetségétől (FIPRESCI) a legjobb elsőfilm díját. A főszereplő, Szamosi Zsófia júniusban a kassai Art Filmfesztiválon megkapta a legjobb színésznő Kék Angyal-díját, majd a Szarajevói Filmfesztiválon is a legjobb színésznő díjával jutalmazták.

"Nagyon tetszett a forgatókönyv, de úgy éreztem, ezt nagyon jól kell megcsinálni, hogy érdekes legyen" – mondta korábban az Indexnek adott interjújában Szamosi Zsófia. A filmet eddig közel húszezer ember látta a magyar mozikban, külföldön is sorra díjazzák, nemrég beválogatták például az Európai Filmdíj elsőfilmes kategóriájának jelöltjei közé.

Hiánypótló, érzékeny, okos film, ami teljes joggal szerepel a legjobbak között

– írta korábban az Index is a filmről.

Szilágyi Zsófia a Filmalap Inkubátor Programjában készítette el Egy nap című filmjét egy háromgyerekes nő percekre beosztott idejéről. A cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben a házasság válsága húzódik. A rendezővel készült interjúnk itt olvasható:

Ne maradjon le semmiről!