Index Vakbarát Hírportál

Olyan dokumentumfilmeket nézhet meg januárban, amiket később már nemigen

2018.12.14. 15:16

2019. január 28. és február 3. között ötödik alkalommal rendezik meg a jubileumi BIDF-et, Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált a Cinema City Aréna moziban. A programban többek között a Sundance-nyertes Apákról és fiaikról is látható lesz, ahogy több más friss, nemzetközi sikereket elért, egész estés, kreatív dokumentumfilm, melyeket nem vettek meg hazai forgalmazásra, így ha az ilyesmi érdekli az embert (és miért ne érdekelné), akkor el kell menni az Arénába és megnézni őket.

Félreértés ne legyen, a BIDF nemcsak fórum, hanem verseny is, az alkotásokat a művészeti élet és a sajtó elismert szereplőiből álló, rangos, nemzetközi zsűri, valamint nemzetközi diák- és nyugdíjas zsűri értékeli majd. Öt kategóriában osztanak díjakat: Meztelen remény, Meztelen üzenet, Meztelen igazság, Meztelen szenvedély, Meztelen rövidség. A filmek vetítése után a közönségtalálkozókat is szerveznek, az alkotóktól meg kérdezni, ami esetleg a szívünket nyomná egy-egy alkotással kapcsolatban.

A BIDF megrendezését a Magyar Nemzeti Filmalap, Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Művészeti Akadémia, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is támogatja. További információ a fesztivál hivatalos oldalán, azaz itt, mi ezeket mindenképpen megnéznénk:

  • Egy év a remény jegyében (Hollandia) - Húsz kiszolgáltatott utcagyereket emelnek ki egy évre Manila nyomornegyedéből.
  • Földanya gyermekei (Hollandia/Belgium) - Négy olyan gyerek sztorija, akik nem űrhajósok akarnak lenni, hanem a családi gazdaság irányításáról álmodoznak.
  • Genezis 2.0 (Svájc) - A gyapjas mamut feltámasztásáról, pontosabban a próbálkozásról szóló film.
  • Gettó Balboa (Magyarország) - Egy megtért bűnözőből lett bokszedző és egy rettentő nehéz sorsból kitörni vágyó tanítványénak története.
  • Apákról és fiaikról (Szíria) - Mit jelent egy olyan apa szárnyai alatt felnőni, akinek egyetlen álma egy iszlám kalifátus létrehozása?
  • Olvadó lelkek (Franciaország) - A szibériai, sarkvidéki Norliszkban szinte lehetetlen élni. Kilenc hónapon át tombol a tél, a hőmérséklet pedig gyakran -60 °C. És mégis 180 000-en élnek itt.