Index Vakbarát Hírportál

Pocakos szinkronúszók és bedrogozott táncosok a moziban

2019.02.11. 12:23

A magyar mozinézők valamiért imádják a francia vígjátékokat, úgyhogy jó hír, hogy vadiúj Catherine Deneuve, Omar Sy, Vincent Cassel és Audrey Tautou filmek érkeznek a mozikba a 9. Frankofón Filmnapokon. Nem csak vígjátékok persze, de bőven lesznek azok is. És megint lesz egy csomó premier, premier előtti vetítés, lesznek cannes-i, berlini, torontói fesztiválsikerek. A fesztivál Budapesten a Corvin, a Toldi és a Puskin mozikban, a Széchenyi Fürdőben, illetve a Francia Intézetben zajlik majd, de az ország 12 másik városában is lesznek rendezvények február 28 és március 8 között.

A fesztivál nyitófilmjét, a Szabadúszókat 6 César-díjra jelölték, köztük a Legjobb Film kategóriában. Arról szól, hogy "hogyan próbálja kézbe venni a sorsát egy csapatnyi középkorú, az élet által már kellőképpen megviselt, pocakosodó férfi". Hát úgy, hogy szinkronúszónak állnak. A filmből a Széchenyi Fürdő termálmedencéjében egyszeri alkalommal különleges szabadtéri vetítést is szerveznek.

Az Életrevalókban játszott szerepének köszönhetően Omar Sy világsztár lett. Legújabb filmjében, a Yaóban egy írót alakít, aki egy meghívásnak eleget téve életében először utazik Dakarba, ősei földjére. A rajongója, a 13 éves Yao bármit megtenne, hogy találkozzon bálványával. A fiú rajongása pedig annyira megindítja az írót, hogy maga viszi vissza a gyereket a falujába. 

Catherine Deneuve legújabb filmjében lányával, Chiara Mastroiannival játszik. A Claire Darling utolsó húzásának cselekménye a nyár első napjának reggelén kezdődik, amikor is a Deneuve által játszott Claire arra ébred, hogy valószínűleg ez lesz élete utolsó napja. Ezért úgy dönt, megszabadul földi javaitól. A kirakodóvásár hírére pedig Claire húsz éve nem látott lánya is hazatér. 

De jön Gaspar Noé új filmje is, az Eksztázis, ami egy csapat fiatal táncosról szól, akik egy világtól elzárt épületben átélnek egy súlyos LSD tripet. Csakhogy az önfeledt bulizás hamar durva horrorba megy át. A filmben, amit Cannes-ban mutattak be, nincsenek ismert sztárok, szándékosan csupa pályakezdő táncost válogattak össze. Az egyetlen sztár a táncosnőből lett színésznő, Sofia Boutella, aki a rossz emlékű A múmiában magát a múmiát, a Kingsmanben bérgyilkost, az Atomszőkében pedig Charlize Theron rejtélyes szeretőjét alakította.

A Frankofón Fesztivál keretében nemcsak a filmnapok lesznek: egész márciusban komoly- és könnyűzenei, valamint jazz koncertekkel, színdarabokkal és könyvbemutatókkal várják a francia kultúra rajongóit. 

Ne maradjon le semmiről!