Index Vakbarát Hírportál

Gyerekmolesztálással vádolják Robert Redford filmfesztiválja, a Sundance alapítóját

2019.04.12. 11:38
Nem ez az első ilyen vád ellene.

Azzal vádolják a Robert Redford nevével fémjelzett függetlenfilm-fesztivál, a Sundance egyik alapítóját, hogy molesztált egy gyereket. A Sundance gyorsan közölte: Sterling Van Wagenennek 1993 óta már nincs hozzájuk semmi köze.

Sterling Van Wagenen 1978-ban, a mára a világ legfontosabb függetlenfilm-fesztiváljává vált Sundance megalapításakor Robert Redford cége, a Wildwood első embere volt. A Sundance-et ő és John Earle alapították meg, az elnök pedig Redford volt. Van Wagenen a következő évben megalapította a Sundance Intézetet. 1993 óta viszont már nincs köze a fesztiválhoz - sietett közölni a Sundance Intézet most, hogy kiderült: Salt Lake City ügyészsége megvádolta egy gyerek elleni szexuális bűncselekménnyel.

A vád szerint Van Wagenen 2013 és 2015 között molesztált egy 2013-ban hétéves kislányt, aki a szüleinek azt mondta: a férfi kétszer is "nem illendő helyen" nyúlt hozzá. Van Wagenen 75 ezer dollár óvadék kifizetése után szabadlábon védekezik.

"A Sundance Intézet határozottan elítéli Van Wagenen jelentésekben leírt magatartását, és szolidárisak vagyunk azokkal, akik bátran elmondva az igazságot reflektorfényt irányítanak a bántalmazó viselkedésre" - közölte az intézet.

Van Wagenen márciusban vonult vissza a Utah-i Egyetemen a filmes tanári állásából, miután egy felvételen állítólag elismerte, hogy 1993-ban szexuálisan zaklatott egy kiskorút - írja a Variety

Ő volt az Út az ismeretlenbe című 1985-ös film producere, amely miatt Oscar-díjjal tüntették ki a főszerepet játszó Geraldine Page-et.

Ne maradjon le semmiről!