Index Vakbarát Hírportál

Változás a Filmszakmai Döntőbizottságban

2019.08.13. 13:56

Augusztus 31-től változik a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának összetétele. Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója a grémium tagjának kérte fel Zágoni Bálintot, aki március óta póttagként vett részt a Döntőbizottság munkájában. 

Zágoni Bálint a kolozsvári Filmtett Egyesület vezetője, 2009-től a Filmtettfeszt - Erdélyi Magyar Filmszemle főszervezője. 2007-től a Filmtett Workshop szervezője, 2013 óta a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál magyar programjának kurátora. Rendezőként és forgatókönyvíróként számos dokumentumfilmet jegyez, köztük a kolozsvári filmgyár történetét feldolgozó, A Sárga csikó nyomában-t és a Janovics Jenő, a magyar Pathé című portréfilmet. 

Az újonnan kinevezett tag megbízása 2 évre szól.

Kovács András Bálint helyettes tagként segíti a továbbiakban a Filmszakmai Döntőbizottság munkáját, megbízása 2 évre szól. Az ELTE Filmtudomány tanszékének vezetője a Filmalap 2011-es alapítása óta a grémium tagja volt. 

A Filmszakmai Döntőbizottság tagjai augusztus 31-től:

Divinyi Réka, forgatókönyvíró

Elismert forgatókönyvíró, a legnagyobb hazai közönségsikereket, köztük a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem, a Valami Amerika 2 és 3, valamint a BÚÉK című filmeket jegyzi. Forgatókönyvírói tevékenységéért 2012-ben Balázs Béla-díjat kapott. 2017 óta Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanít.

Fekete Ibolya, filmrendező

Forgatókönyvíróként és filmrendezőként is széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik. 1980-as években forgatókönyvíróként kezdte pályafutását, 1995-ben készítette el első játékfilmjét, a kiemelkedő sikerű Bolse Vita-át, Chico című filmjéért 2001-ben Karlovy Varyban elnyerte a legjobb rendező díját. A Balázs Béla-díjas alkotó legutóbbi filmje, az Anyám és más futóbolondok a családból nagy sikerrel ment a mozikban és fesztiválokon egyaránt. 2004 óta az Európai Filmakadémia tagja. Tanít a kolozsvári Sapientia Egyetemen és a Budapesti Metropolitan Egyetemen.

Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója

Nemzetközi filmes szakember, aki számos filmes és tévés produkcióban vett részt. A Wagner című tévésorozat, a Magyar vándor, a Lora, a Valami Amerika 2 és a Szobafogság című játékfilmek társproducere volt. Olyan produkciók létrehozásában is részt vett, mint a többszörös nemzetközi fesztiváldíjas The Counterpart című rövidfilm, a Filmszemlén a legjobb rendező és a legjobb operatőr díját elnyert Az úr elköszön, valamint a Csallóközi aranyász, a Tádzsikisztán művészete, A holokauszt szemei és a Vakondok című dokumentumfilmek. Az HBO Magyarország és a TV3 műsorigazgatója volt korábban. 2011-től a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója.

Kálmán András, forgalmazási szakember

Jogász, médiaszociológus. A mozgóképszakma szinte minden gyakorlati ágában dolgozott: volt a Magyar Televízió programszerkesztője, képi és hang-utómunka stúdiók vezetője, de a legtöbbet filmforgalmazóként tevékenykedett: mozi üzemeltetőként, DVD kiadóként. Filmipari tapasztalatát és jogi végzettségét a szerzői jogvédelem területén egyesítette az ASVA jogvédő szervezet vezetőjeként, emellett éveken át volt a Filmforgalmazók Egyesületének és a Videó Kiadók Egyesületének vezetőségi tagja és elnöke. Tanult vállalati gazdálkodást és –vezetést is.

Zágoni Bálint, a kolozsvári Filmtett Egyesület vezetője

A kolozsvári Filmtett Egyesület vezetője, 2009-től a Filmtettfeszt - Erdélyi Magyar Filmszemle főszervezője. 2007-től a Filmtett Workshop szervezője, 2013 óta a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál magyar programjának kurátora. Rendezőként és forgatókönyvíróként számos dokumentumfilmet jegyez, köztük a kolozsvári filmgyár történetét feldolgozó A Sárga csikó nyomában-t és a Janovics Jenő, a magyar Pathé című portréfilmet.

A Filmszakmai Döntőbizottság helyettes tagja:

Kovács András Bálint, egyetemi tanár, az ELTE Filmtudomány tanszékének vezetője

Egyetemi tanár, az ELTE Filmtudomány tanszékének alapítója és vezetője. Több külföldi egyetemnek, így a párizsi Sorbonne-nak, École Normale Supérieure-nek, valamint a University of California San Diegónak visszatérő vendégoktatója. Több könyve jelent meg különböző nyelveken, többek között Tarr Béláról (magyarul, angolul, törökül), Andrej Tarkovszkijról (magyarul, franciául), a modern európai művészfilmről (magyarul, angolul, törökül). Emellett több évtizede művészeti konzultánsként működik közre számos magyar filmalkotó mellett.