Index Vakbarát Hírportál

Hasty Pudding-díj: Elizabeth Banks lett az év asszonya

2020.01.15. 10:58

Elizabeth Banks kapja idén a Harvard Egyetem színtársulatának Hasty Pudding-díját, és hamarosan szintén nyilvánosságra hozzák a férfi díjazott nevét is. Banks íróként, rendezőként és színészként is hatással volt Hollywoodra - indokolták döntésüket a társulat vezetői kedden.

Elizabeth Banks a színházi világban dolgozó fiatal nők számára példakép

- fogalmazott közleményében Natalie Needle, a társulat társproducere.

Banks, aki a Hulu tartalomszolgáltató Shrill című sorozatának vezetőproducere, 2015-ben a Tökéletes hang 2. című filmmel debütált rendezőként, tavaly pedig ő írta és rendezte a Charlie angyalai új feldolgozását. A Modern család és a 30 Rocks című sorozatokban nyújtott alakításáért pedig Emmy-díjra is jelölték.

A Hasty Pudding-díj korábbi nyertesei között volt Ella Fitzgerald és Meryl Streep, tavaly pedig Bryce Dallas Howard kapta a társulattól a díjat, egy pudingos tálat.

A burleszkelőadásairól híres Hasty Pudding társulat története 1795-re nyúlik vissza. Nevét egy korabeli ételről kapta: az alapszabályzat szerint az összejövetelekre mindig más tag vitt egy adag hasty puddingot, zabból vagy más gabonából főzött kását. Az eredetileg egyetemi klubként működő társaság 1844-ben mutatta be első teljes színházi produkcióját, azóta - az I. és a II. világháborúban két-két évet kivéve - minden évben színpadra állítanak egy darabot. A társulatban sokáig férfiak alakították a női szerepeket is, ez 2018-ban változott, azóta színésznők is pályázhatnak a szerepekre.

(Forrás: MTI)