Index Vakbarát Hírportál

Harrison Ford inkább vásárlóként és nem rajongóként gondol a nézőire

2020.02.14. 11:34

Harrison Ford interjút adott a CBS News Sunday Morning című műsorának, amelyből egy rövid részletet csütörtökön közzé is tett a csatorna. A Lee Cowan által készített beszélgetés előzetesen felvillantott részében Ford érdekesen fogalmaz arról, hogy miként tekint a közönségre. 

Cowen kérdésére, hogy amikor Ford évek múltán visszatér olyan szerepekhez, mint Indiana Jones vagy Han Solo figurája, mit talál bennük kihívásnak, a színész először viccesen azt mondta, hogy próbál nem butának tűnni a szoros nadrágjaiban és a hosszú szárú csizmáiban a vásznon.

Miután azonban a műsorvezetővel kölcsönösen jót derültek az elhangzottakon, az Oscar-díjra jelölt amerikai színész komolyan is megválaszolta a kérdést, és meghökkentően őszintén a filmkészítésről úgy beszélt, mint egy szolgáltatásról, amiben neki egy bizonyos minőséget kell nyújtani a kuncsaftjainak – vagyis a nézőknek. A művészet szó szóba sem került.

Mindig szerettem visszatérni ezekhez a karakterekhez. Azért tudtunk mindig újabb részeket készíteni ezekből a produkciókból, mert a nézők élvezték őket. Ez kötelez bennünket arra, hogy olyan ambiciózus legyen a munkánk, mint amilyen akkor volt, amikor elkezdtük. Van egyfajta felelősségtudata az embernek a vásárlói felé. A filmjeim közönségét én inkább vásárlónak, kuncsaftnak tartom. A 'rajongók' kifejezés mindig furcsának tűnt nekem. De az tény, hogy ezek az emberek támogatják a vállalkozásomat, és emiatt én felelős vagyok azért a minőségért, amit nyújtok számukra, felelős azért a szolgáltatásért, amit ajánlok nekik – ez jobban eső gondolat számomra.

– mondta a 77 éves színész. Ford az interjúban arról is beszélt, hogy többé nem fontos számára, hogy ő legyen a húzónév egy produkcióban, és azt is hozzátette, hogy több, mint 40 évnyi iparági ténykedés után többé nem számít neki, hogy a topgázsi összegét írhassa a számlatömbjébe. Jóllehet, írja a CBS a honlapján, legújabb filmjében, A vadon hívó szava című produkcióban nyújtott alakításáért természetesen topgázsit kap főszereplőként.

"Nézze, élveztem minden munkámat, amit valaha csináltam, mert nagyon szeretek dolgozni. De már nem fontos, hogy én legyek a legfőbb szereplője egy produkciónak" – mondta Ford Lee Cowannek. Az interjúban zöld ügyekről is beszélt a színész, aki nagyon fontosnak tartja a klímaváltozás és a fenntarthatóság kérdéseit. Véleménye szerint veszélyben van az emberiség, mert az életünk, a gazdaságunk és a társadalmunk elveszítheti a természet támogatását. 

A természetnek nincs szüksége az emberre, az embernek van szüksége a természetre

– tette hozzá a színész.

Harrison Ford legújabb filmjét, a Jack London regényéből készült A vadon hívó szava című alkotást február 20-án mutatják be a magyar mozikban.