Index Vakbarát Hírportál

Négy nemi erőszak miatt állhat ismét bíróság elé Harvey Weinstein

2020.05.29. 09:01

A Hollywood Reporter birtokába jutott dokumentumok szerint újabb négy nő vádolja azzal a filmmogult, hogy megerőszakolta őket, és egyikük azt állítja, csupán 17 éves volt, amikor a producer erőszakoskodott vele.

A periratok szerint az eset 1994-ben történt  Harvey Weinstein hotelszobájában. Amikor a lány megérkezett a találkozóra, amit munkamegbeszélésnek hitt, Weinstein meztelenül fogadta, majd kijelentette, ha szeretne a filmiparban dolgozni, akkor ahhoz bizony szexelnie kell vele, és ő hiába tiltakozott, a producer levetkőztette, majd megerőszakolta. Amikor pedig távozni készült, állítása szerint Weinstein elvette a jogosítványát, és megfenyegette, hogyha bárkinek is mesél a történtekről, akkor soha nem kap majd szerepet, és a családtagjainak is baja eshet. 

A második nő, aki most 70 éves, azt állítja, hogy a filmes az 1984-es cannes-i filmfesztiválon erőszakoskodott vele egy hotelszobában, és állítólag őt is megfenyegette, hogy ne szóljon senkinek. Ő azonban mégis elmondta az egyik barátjának, aki munkakapcsolatban állt Weinsteinnel, de az ismerőse azt azt tanácsolta, maradjon ez az ő titkuk, különben vége a nő karrierjének.

A harmadik nő 26 éves volt, amikor állítása szerint a producer 2008-ban megerőszakolta. Weinsteinnel állítólag egy étteremben találkoztak, ahol a filmes biztosította arról, hogy olyan embereknek mutatja majd be, akik segítenek neki a egyengetni a szakmai útját, majd megegyeztek, hogy a producer New York-i lakásában folytatják a munkamegbeszélést, itt történt meg az erőszak is.

A negyedik erőszak 2013-ban történt a dokumentumok szerint, miután találkoztak a Velencei Fesztiválon, meghívták a nőt egy meghallgatásra Weinstein irodájába. Ugyan a meghallgatás elmaradt, pár hónappal később a nő és az egyik barátja egy étteremben együtt vacsorázott a filmessel és a titkárával. Miután felmentek a producer hotelszobájába, a férfi meggyőzte a nő ismerősét, hogy menjen haza, és miután kettesben maradtak, Weinstein orális szexre kényszerítette.

A periratokban a Miramax, a Disney és a producer testvérének, Rob Weinsteinnek a neve is szerepel, mert z áldozatok úgy gondolják, kizárt, hogy ne tudtak volna arról, hogy a filmes egy erőszaktevő.

A Miramax alapítója jelenleg 23 éves börtönbüntetését tölti egy New York állambeli börtönben, és pár héttel azután, hogy be kellett vonulnia a börtönbe, újabb nemi erőszakkal vádolták meg.