Index Vakbarát Hírportál

Ebben a sorozatban a szuperhős akkor is békét hoz a világba, ha mindenkit meg kell ölnie

2022.01.14. 20:46

A Peacemaker – Békeharcos című sorozat nem könnyű tészta. Ahhoz, hogy valaki maradéktalanul élvezze az HBO Max új, január 13-án bemutatott szuperhősös sorozatának első három epizódját, komolyabb előtudásra van szüksége. A produkció ugyanis megköveteli a nézőtől, hogy a 2021 nyarán a mozivásznakon futott, James Gunn által rendezett Suicide Squad – Az öngyilkos osztag című film eseményeivel is tisztában legyen.

Egészen pontosan azzal, hogy volt egy Amanda Waller (Violet Davis) nevű szigorú kormányügynök, aki Task Force X néven hozott létre egy szupergonoszokból álló alakulatot. A csapat, amelynek tagja volt többek közt Joker őrült ex-barátnője, Harley Quinn (Margot Robbie), a Supermant is kilövő Bloodsport (Idris Elba), és a nagyképű katonahős, Békeharcos (John Cena) is... arra írtak alá, hogy amennyiben segítenek a kormánynak, csökkentve lesz a büntetésük. Ha viszont nem engedelmeskednek, a fejükbe ültetett chip felrobban.

Az HBO Max újdonsága 5 hónappal később veszi fel a fonalat, azt követően, hogy John Cena karaktere felgyógyul, és végre kiengedik a kórházból. Az első jelenet láttán világossá válhat bárki számára, hogy James Gunn vezényelte le ezt a szériát is, amelyben a főszereplő egy gondnokkal vitatja meg, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki szuperhősnek számítson, és vajon Aquaman tényleg halakkal dug-e. Ezt követően Békeharcos elszelel, örülve annak, hogy végre megszabadult Amanda Waller markából.

A helyzet viszont nem ilyen egyszerű. Rögtön a sorozat első részében társaságot kap az Amerika Kapitány-paródiának is beillő fickó: újdonsült csapata pedig rákényszeríti Békeharcost, hogy működjön velük együtt, és rúgjon seggbe megint pár rosszfiút.

A Peacemaker – Békeharcos egy rendkívül karakterközpontú sorozat, az iszonyú sok káromkodás, a durva, HBO-ra jellemző szexjelenetek mellett bátran néz a bilihez hasonlító sisak mögé, és fejti ki, hogy mi vezetett ahhoz, hogy Christopher Smith-ből egy ilyen pökhendi alak lett. Például az, hogy a főszereplő apja, aki felnevelte őt, konkrétan egy náci. Ennek megfelelően Békeharcos személyisége nem sokat fejlődik az első részekben, és ahogy a mozifilmben, úgy itt is bátran mantrázza a férfi, hogy:

nem csak a férfiakat, hanem a nőket, és a gyerekeket is meggyilkolja, ha ez kell a világbékéhez.

Békeharcos antihős a javából: egy nagyszájú macsó, aki szét van gyúrva, borzalmasan erős, sok mindent kibír, és ha nem a szexen, akkor azon jár az agya, hogy kit lőjön agyon. Tényleg egy annyira végletes figuráról van szó, hogy önmagától képtelen lenne arra, hogy fejlődjön a személyisége. Ezért jön jól, hogy Amanda Waller csapata, akiket a mozifilmben is láttunk, becsatlakozik hozzá. Ott van a törékeny szőke nőnek tűnő Emilia Harcourt (Jennifer Holland), aki félelmetesen tud verekedni, John Economos (Steve Agee), a tech-zseni, a csapatvezér Clemson Murn (Chukwudi Iwuji), és az újonc Leota (Danielle Brooks), hogy kordában tartsák a katonahőst.

Szerencsére a mellékszereplők nagyszerűen egészítik ki Békeharcos kissé egysíkú, de iszonyúan szórakoztató karakterét. Nem beszélve a főszereplő „szárnysegédjéről”, Vigilante-ről (Freddie Stroma). Amikor ő, és Békeharcos állnak a középpontban, tényleg elfáradnak a rekeszizmaink a röhögéstől.

Nem gondoltuk volna, hogy azután, hogy a Marvel nagyot szakított a WandaVisionnel és a Lokival, a DC fel tudja majd venni velük a versenyt. A Peacemaker – Békeharcos azonban egy szemérmetlenül szórakoztató képregényadaptáció, áttekerhetetlen főcímmel és egy véres, szexista, rasszista antihőssel a középpontban, aki annyira groteszk, hogy még azoknak is érdemes adniuk neki egy esélyt, akik amúgy irtóznak a szuperhősös műfajtól.

A Peacemaker - Békeharcos az HBO Maxon vált elérhetővé, a hazai premierje az HBO Max indulása után várható.