Index Vakbarát Hírportál

Nincs ennél felháborítóbb sorozat a Netflixen

2022.03.02. 16:56

A telhetetlen már a bemutatása előtt jó nagy botrányt kavart annak idején, az emberek ugyanis az amerikai vígjátéksorozat első, cikkünkben lentebb beágyazott trailere láttán valami irtózatos módon felháborodtak. Annyira, hogy egy népszerű, több százezer néző által aláírt online petíciót indítottak ellene, amelyben azt követelték, hogy soha ne kerülhessen képernyőre a produkció.

A széria története egy Patty nevű lányról szól, akit az iskolában folyton szekálnak a kövérsége miatt. A karaktert játszó Debby Ryant elmaszkírozták, és kitömött ruhát adtak rá azért, hogy tényleg túlsúlyosnak tűnjön. A színésznőnek mondjuk nem kellett túl sokat így mozognia a kamerák előtt, merthogy A telhetetlen első nagy fordulata, hogy a főhős összetűzésbe keveredik egy hajléktalannal, ezt követően pedig hónapokig nem tud rendesen enni.

A végeredmény? Fatty Patty – ahogy a sorozatban csúfolják – lefogy, modellalkatúvá válik, és hirtelen mindenki jobban elfogadja. Az átalakulás persze nem megy túl könnyen, főleg a lelki része, Patty ugyanis legbelül még mindig dagadtnak érzi magát, és folyamatosan azon görcsöl, hogy bizonyítsa a külvilágnak, hogy ő már nem olyan. Nem túlsúlyos, most már megérdemli a többiek szeretetét.

Egy dolog biztos, A telhetetlen nem való mindenkinek. Rettenetesen felháborító, helyenként a hatásvadászatot is súroló szériáról van szó. A készítők ugyanis bátran beleálltak abba, hogy társadalmilag érzékeny kérdéseket is kiparodizáljanak. Ha politikai korrekt sorozatra vágyik valaki, az ne A telhetetlent indítsa el, mindenki másnak viszont őrülten szórakoztató lehet a Netflix sorozata.

A produkció nem csak a kövérséggel poénkodik, ott van Bob Armstrong Jr. (Dallas Roberts) karaktere még pluszban, aki fiatal lányokból csinál szépségkirálynőt, egészen addig, míg meg nem vádolják gyerekmolesztálással. Kicsit spoilerezünk, ő lesz az, aki összefut a Debby Ryan által játszott Pattyvel, és összefogva eldöntik, revánsot vesznek a világon… Még akkor is, ha ebbe egy-két csöves belehal. Halálian vicces Patty legjobb barátnője, Nonnie (Kimmy Shields) is, aki egyértelműen nem heteroszexuális, hiszen tagadhatatlanul nyáladzik a főszereplőre. Emiatt egyébként a nézők és a kritikusok szintén kiakadtak, merthogy az írók elpoénkodják ezt az LMBTQ-szálat, és egy csomó ideig csattanóként használják.

A mellékszereplők hasonlóan őrületesek, Patty anyja egy kamaszfiúval kavar titokban, az Alyssa Milano által játszott Coralee pedig teljesen más életre vágyik, és maga mögött hagyná lúzer férjét. A színésznőt ezúttal élmény látni, jól áll a Bűbájos boszorkák egykori sztárjának a viccelődés, Milanónak el kéne felejtenie, hogy olyan komolykodó filmekre mondjon igent, mint amilyen az Arcátlan volt nemrég a Netflixen, amelyet konkrétan alig bírtunk végignézni, annyira pocsék lett.

A Netflix két évadot megért vígjátékára sokan első ránézésre hajlamosak lehetnek rásütni, hogy gagyi. A könnyedebb és helyenként már-már szappanoperás hangvétel ne tévesszen meg senkit. Technikailag is vannak ugyanis A telhetetlenben ügyes megoldások. Gondolunk itt például a narrációra, több karakter is hangosan gondolkozik magában, ami sokrétűbbé és szerethetőbbé teszi őket. Igaz, a játékidő picit túl hosszú, jobban állt volna A telhetetlennek a harmincperces formátum, amit joggal róhatunk fel az íróknak, hogy túl bő lére eresztették helyenként a sorozatot.

A nagyja azonban (számunkra) még így is pofátlanul szórakoztató lett.

A megkerülhetetlen kérdés, amely a fenti sorokat olvasókat még mindig kínozhatja az lehet, hogy tényleg gúnyolja-e a kövéreket a széria. Igen is meg nem is. Valóban úgy tűnhet az elején, hogy a készítő célja igazából csak az volt, hogy valami polgárpukkasztót tegyen le a Netflix-nézők asztalára, amin csámcsoghat a nép. De erről szó sincs. Ha az ember háromnál több részt megnéz A telhetetlenből, rájön, hogy bőven van értelem és mondanivaló a cukormáz mögött.

A showrunner, Lauren Gussis a saját élményeit is felhasználta a produkció megalkotásánál, és a főhőst játszó Debby Ryan is láthatóan érzékenyen állt hozzá a szerephez, saját bevallása szerint bodypozitív podcastokat hallgatott, hogy jobban bele tudja élni magát Patty helyzetébe.

Mindehhez hozzá kell tenni, hogy egyértelműen szatíráról van szó, ami úgy összességében jókat röhög a szépségversenyek világán, az amerikai társadalom felszínességén és azon, hogy hiába járunk a XXI. században, és üvöltik felénk mindenhonnan, hogy fogadjunk el mindenkit, valójában még mindig ott tartunk, hogy bárkit kipécéznek az emberek, aki egy picit is eltér a fejükben létező normáktól.

A tanulság pedig az, hogy túlsúly ide vagy oda, nem azon múlik, hogy valaki szerethető személyiség-e, hogy mennyit mutat a mérleg. Ezt pedig ügyesen, de néha tényleg kiborító eszközökkel a kezében tolmácsolja felénk A telhetetlen.

A telhetetlen összes epizódja elérhető a Netflixen.  • Tippek
  • Babaváró hitel