Index Vakbarát Hírportál

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ennyire szexi és véres horrorfilmet még életünkben nem láttunk

2022.04.24. 17:59

Az X című film alapvetése igen egyszerű, de figyelemfelkeltő: néhány amerikai fiatal elhatározza, hogy keresnek egy tanyát Texasban, ahol háborítatlanul le tudnak forgatni egy pornófilmet, amitől azt várják, hogy megváltja az életüket. Ehhez nem kevés bravúrra van szükség a részükről, hiszen a 70-es évek végén járunk, amikor a felnőttfilmeket többnyire csak perverzek nézik, és az erotikus műfaj nem durrant még be Nyugaton. Ergo a 18+-os iparágat és pucérkodó sztárjait mindenhol csúnyán lenézik.

A rendező, Ti West, aki a gyökereihez tért vissza ezzel a horrorfilmmel, összehozta azt, ami a netflixes A texasi láncfűrészes mészárlásnak nem sikerült, vagyis emlékezetes karaktereket alkotott. A prímet az X szereplőgárdájából egyértelműen a Mia Goth által játszott Maxine viszi, a lány a nagy kiugrásra vágyik, és a hírnévért cserébe attól sem retten meg, ha a kamerák előtt kell vonaglania anyaszült meztelenül. Brittany Snow is ügyesen hozza a folyton szexéhes szőkeséget, Bobby-Lynne-t, illetve rajtuk kívül fontos láncszem még az exkatona, a Vietnám poklát megjárt Jackson Hole (Kid Cudi), az ágyban is mindig akcióra kész macsó.

Ezt a háromfős pornóstábot dirigálja az X-ben az ambiciózus és művészi hajlamokkal rendelkező RJ Nichols (Owen Campbell), valamint társproducere, Wayne (Martin Henderson)... ők azok, akik kiegészülnek még a nemrég a Sikolyban is remeklő, Jenna Ortega által játszott jó kislánnyal, Lorraine-nel, hogy megcsinálják a világ legegyedibb szexfilmjét.

A dolog egész jól is megy, legalábbis az elején. A kultikus A24 stúdió új filmje, az X csak úgy tocsog az izzadságtól, amit a benne látható, túlfűtött erotika okoz. Ti West nem fogja vissza magát, az első egy órában alulöltözött női és férfitestekből egyáltalán nincs hiány, és még magunk is elhisszük, hogy ezek a szép emberek valami különlegeset alkotnak a szemünk előtt. Egészen addig, míg az öreg házaspár, akinek a telkét kibérelte a pornós stáb, elő nem keresi a legnagyobb kést az ósdi konyhaszekrényből, és mészárlásba nem kezd.

Az, hogy a két idős vérfürdőt rendez, közel sem megszokott okból történik. Nem is rántanánk le a leplet róla, mert annyira beteg, és ez a fordulat adja tulajdonképpen az X sava-borsát.

Itt még egyszer meg kell emelnünk a kalapunkat Mia Goth előtt, aki nem csupán a szexi Maxine-t hozza ügyesen, hanem kettős szerepben látjuk: ő bújik Pearl elképesztően ráncos bőrébe is. Shia LaBeouf barátnője elképesztő átalakuláson ment keresztül az X kedvéért. Hátborzongató, tényleg, amit a színésznő lehoz ebben a filmben.

Az X egy sebészi pontossággal felépített erotikus horrorfilm, ami nemcsak az oldschool slashereket idézi meg, hanem a kábé kétórás játékidő alatt olyan produkciók előtt is tiszteleg látványosan, mint a Psycho, a Ragyogás, na és persze A texasi láncfűrészes mészárlás is egyértelműen inspirációként szolgál a végeredményhez.

Ti West alkotása az első 60 percben inkább szoftpornó és nosztalgikus múltidézés, bár a háttérben ólálkodó gyilkos házaspárnak köszönhetően már ekkor a hideg futkos a hátunkon néha. Az őrület az utolsó 45 percben szabadul el, amikor az öregasszony, Pearl a pornófilm direktorának levágja a fejét, és elindul a tényleges vérfürdő. West ebben a tekintetben is bevállalósan durvul: irtózatos módokon gyilkolja le a szép szereplőket, szinte szimpátiafájdalmat érzünk közben, de komolyan.

Akinek nem bírja a gyomra, az inkább kerülje el az X-et, tényleg annyira brutális a gyilkolászás benne, mindenki másnak viszont ajánljuk, mert a közelmúltban nem készült egyetlen ennyire bátor, vérbő horrorfilm sem. Jump-scare maximum kettő-három van benne, és csak hab a tortán, hogy Ti West telirakta előreutalásokkal a sztorit, így ha valaki nagyon figyel, akkor kilogikázhatja, hogy kinek mi lesz a végzete: ezt persze maximum egy újranézésnél érdemes megcsinálni, másképp tönkreveri az élményt.

Elsőre mindenki agyat kikapcsolva élvezze inkább a 18+-os hullámvasutat: kéjes és riadt sikításokból nem lesz hiány benne, garantáljuk. (9/10)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport