Index Vakbarát Hírportál

Matthew McConaughey legpocsékabb filmje tarol épp a hazai Netflixen

2022.07.10. 13:44

Ekkora mellényúlást ritkán lát az ember. A Vihar előtt (Serenity) című 2019-es drámát pár napja, július 1-jén tette közzé a Netflix – a magyar nézők pedig rögtön úgy rákattantak, hogy a filmes napi top 10-es lista élére repítették. A produkció a cikk írásának pillanatában is vezet idehaza.

Ha a szereplőgárdát nézzük, egyáltalán nem megy csodaszámba a dolog, a marcona Matthew McConaughey mellett a mindig csodás Anne Hathaway is kulcsfiguraként bukkan fel az alkotásban, amit rendezőként az a Steven Knight jegyez, akinek a nevéhez olyan kultikus címek fűződnek a közelmúltból, mint a Locke, a Peaky Blinders vagy éppen a Tabu. A Vihar előtt is sokat ígért, és talán épp emiatt lett akkora csalódás belőle.

A történet középpontjában a Matthew McConaughey által játszott Baker Dill áll, aki egy sokat morgó és halászattal foglalkozó hajóskapitány. A fickó a Plymouth Islanden éli egészen céltalan életét, már attól eltekintve, hogy arról azért nem tett le, hogy kifogjon egy kékúszójú tonhalat, ami élete kapása lenne. Az üzlet mindenesetre nem megy jól, Dill rettenetesen unja, hogy turistákat hord ki a tengerre, és abból él meg, hogy őket pecáztatja. A Vihar előtt főszereplője az álmai hajszolása helyett inkább olcsó alkoholba és nőkbe fojtja bánatát, egészen addig, míg fel nem tűnik a színen exneje.

Karennek (Anne Hathaway) nem hétköznapi ajánlata van, azt kéri Baker Dilltől, hogy vigye ki jelenlegi férjét a tengerre, itassa le, és lökje a hullámok közé, hogy a cápák felfalják végre... így véget vetve annak az erőszaknak, amit vele és a főhős fiával szemben napról napra elkövet. Amennyiben igent mond a dologra, a horgász markát 10 millió dollár üti jutalomként. Érdekesen hangzik a leírás, ugyebár? Már rohanna is megnézni?

Ne tegye. A jó alapszituáció kibontása ebben a filmben kész katasztrófa. Igaz, hogy Matthew McConaughey valami hasonlót hoz, mint a True Detective-ben is (csak épp kevesebb filozofálgatással), és közte és Anne Hathaway között egészen jó a kémia... az egyéni teljesítményektől eltekintve azonban a Vihar előtt távolról sem lett olyan szórakoztató és megdöbbentő, mint lehetett volna.

A vágások egyszerűen pocsékak, kizökkentik többször is az embert. Mintha egy nyolcévesre bízták volna a feladatot, helyenként olyan megoldások vannak a filmben. A forgatókönyv is elég nagy zagyvaság, mintha nem tudták volna eldönteni a készítők, hogy egy sima szerelmes bosszúfilmet akarnak csinálni, vagy inkább egy természetfeletti, mindf*ckba hajló drámát.

Ezért fogták, és az egyébként tényleg izgalmas alapsztorit belecsomagolták némi misztikus körítésbe. A végére meg odaraktak egy annyira buta és idegesítő csavart, hogy még mindig fogjuk a fejünket miatta.

Többször is feszengtünk rajta, mire befejeztük a Vihar előttet, de nem azért, mert egy kiváló thriller lenne. Szimplán kínos érzés, hogy egy ennyire erős szereplőgárdát sikerült elherdálnia Steven Knightnak, aki nem csupán 2019, hanem az elmúlt évek egyik legborzasztóbb filmjét hozta tető alá. Biztosak vagyunk benne, hogy mindkét főszereplő már most pironkodva emlékszik vissza erre az Asylum Stúdió színvonalát idéző borzalomra.

Nem kérdés, hogy talán ez minden idők legrosszabb Matthew McConaughey-filmje, egy jó ötlet irtózatosan pocsék kifejtése. Az IMDb-n a Vihar előtt 41 ezer szavazat alapján 5,3 ponton áll, míg a Rotten Tomatoes oldalán közel 200 kritikus összességében 21 százalékra, a nézők pedig alig 30 százalékra értékelték a látottakat. Igen, tényleg ennyire rossz. Kerülje mindenki... kivéve azokat, akiknek valami perverz élvezetet jelent, hogy direkt pocsék filmekre pazarolják az idejüket.

3/10

A Vihar előtt (Serenity) szinkronnal és magyar felirattal is elérhető a Netflixen.