Index Vakbarát Hírportál

A fotelhez szegezett minket ez az új izgalmas katasztrófafilm

2022.08.10. 18:58

2018 júniusában Thaiföldön egy gyerekekből álló, 12 fős focicsapat az edzőjével úgy döntött, hogy még mielőtt az egyik kispajtásuk születésnapját este megünneplik, elmennek kirándulni a közeli barlangba. Aztán váratlanul leszakadt az ég, és mindannyian a Tham Luang-barlang fogságába kerültek, merthogy a járatokat elöntötte a víz. Az Amazon Prime augusztus 5-én bemutatott új katasztrófafilmje, A tizenhármak (Thirteen Lives) ezt a tragikus esetet mutatja be, Ron Howard tálalásában, olyan hollywoodi sztárokkal a főszerepekben, mint Viggo Mortensen, Colin Farrell és Joel Edgerton.

Jól hangzik? Jó is lett a végeredmény. Az ehhez hasonló olds chool katasztrófafilmek mostanra valahogy kikoptak a mozis kínálatból, és A tizenhármakat látva halmozottan sajnáljuk ezt. Mert az Amazon egész estés produkcióját bizony szívesen néztük volna nagy vásznon.

A történet tényleg faék egyszerűségű. A focicsapat eltűnik, kisvártatva pedig a szülők a barlanghoz sietnek, mert zuhog az eső, és tudják, hogy ez nagy baj. Megjelenik a kormányzó, a katonaság, és elkezdenek szállingózni az önkéntesek is. Többek között a mogorva Richard Stanton (Viggo Mortensen) és a hősiesebb típus, de talán túlzottan empatikus John Volanthen (Colin Farrell), akiket a helyiek hívnak oda, merthogy náluk állítólag nincsenek jobb barlangi búvárok.

Ez az a film, ahol a hősök nem köpenyt és maszkot, hanem búvárálarcot viselnek, és felüdülés látni, ahogy még két tapasztalt társukkal, Chris Jewellel (Tom Bateman) és Richard Harrisszel (Joel Edgerton) kiegészülve kockáztatják az életüket a fiatalokért.

Ron Howardról mindig elmondják, hogy a direktor igazi favágónak számít a filmiparban, akinek mostanában nem annyira jöttek össze a dolgok, gondoljunk a 2016-os Infernóra vagy a Solo: Egy Star Wars-történetre, amely után a Disney berekesztette a spin-off filmek készítését, és inkább a tévésorozatokra kezdtek koncentrálni. A rendező ezúttal azonban beletenyerelt valamibe, összerakott egy sallangmentes, két és fél órás „akciófilmet”, amely a barlangi helyszín miatt kicsit klausztrofób, ugyanakkor hatalmas élményt nyújt a nézőjének.

Moziélményt, csak kis képernyőn.

A tizenhármak fordulatos és feszült film, ráadásul az egymással teljesen ellentétes karaktereket alakító Colin Farrell és Viggo Mortensen remek alakításainak köszönhetően még feljebb csavarodik az izgalom – ami az utolsó percig kitart. Picit sajnáljuk, hogy egyoldalúan lett bemutatva a sztori, mert a gyerekekről alig tudtunk meg valamit, így nehezebb volt kapcsolódni hozzájuk. Ellenben vagy 50 percig ki sem derült, hogy vajon élnek-e egyáltalán, vagy van-e értelme a búvárok erőfeszítéseinek. Ez utóbbi remek húzás, mert én speciel nem voltam tisztában a mentőakcióval, és hogy milyen végeredményt hozott. Azaz túlélték-e a szerencsétlenül jártak.

Talán ez az első olyan film az Amazon Prime-on, amelyre azt mondjuk, hogy megéri egy hónapra előfizetni miatta a szolgáltatásra. Míg a Netflix ontja magából továbbra is a közel nézhetetlen tévéfilmeket, addig A tizenhármak egy igazi gyöngyszem, kár kihagyni. Zsebkendőt azért érdemes mellé bekészíteni, mert helyenként amennyire izgalmas, olyan érzelmes is Ron Howard új filmje.

Az ehhez hasonló, megtörtént eseteket feldolgozó filmeknél mindig fél egy kicsit az ember, hogy vajon mennyire lesz pátoszos. Szerencsére ebbe a hibába nem estek a készítők, realistán, mindenféle ajnározás nélkül mesélték el a történteket. Igaz, Elon Musk kimaradt belőle, aki felajánlotta, hogy szuper tengeralattjárót épít a gyerekeknek, akiket azzal ki tudnak menteni. Meg az is, hogy a búvárok elküldték a francba a techcsodagyereket. Mondjuk, a főszereplőket úgy ábrázolták, hogy simán kinéztük belőlük, hogy nem riadnak meg a Tesla-vezértől. Tényleg jár a piros pont Howardnak ezért az egész mutatványért. Egyszerűen le vagyunk nyűgözve.

9/10

A tizenhármak szinkronnal és magyar felirattal elérhető az Amazon Prime Videón.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport