Index Vakbarát Hírportál

Imádni való dokumentumfilmet csinált a Netflix a macskákról

2022.08.25. 06:03

Míg a kutyák viselkedését a kutatók alaposan feltérképezték már, és vizsgálják jelenleg is, addig a macskák sokaknak titokzatos lényeknek számítanak. Utóbbi főleg azokra az emberekre igaz, akik nem tartanak otthon cicát. Nekik segít leginkább a Netflix új, augusztus 18-án bemutatott Mit gondolnak a macskák című dokumentumfilmje, amely hiába csak egyórás, a megnézése után bárkiből cicafanatikus lesz.

Hogy miért? Mert annyira aranyos az egész.

A készítők körbejárják, hogy vajon egy cica felismeri-e a saját nevét, ha a gazdája kimondja? Egyáltalán, ha egy családdal együtt él a kisállat, választ-e magának kedvencet közülük? Mire jó a macska bajsza? Miért nem szabad csak zöldséggel etetni? Mit jelez, ha csóválja a farkát? Miért éjszaka a legaktívabb? Miért hoz ajándékot nekünk? Miért nem célravezető őket büntetni?

A Mit gondolnak a macskák olyan kérdésekre ad választ, amelyekre az ember öt percen belül választ talál, ha rájuk keres az interneten. A Netfix produkciója azonban egy helyre gyűjti a tévhiteket, érdekességeket, sokkal kényelmesebb leülni a tévé elé, benyomni a filmet és jókat mosolyogni a kisállatokon, miközben akár új információkhoz is juthatunk velük kapcsolatban.

Az egy cicagazdinak sem lehet újdonság, hogy kedvenceinknek eltérő személyiségük van. Ennek megtapasztalásához elegendő, hogy egynél több macskánk van otthon, és egyből látszik a dolog. Meg azt is tudhatjuk tapasztalati úton, hogy nekünk kell a kiscicákhoz igazodni, mert fordítva nem fog menni a dolog. Szóval a gazdiknak némi idő elteltével kifulladnak az izgalmak a filmben.

Egy ponton, úgy nagyjából 40 perc után azonban, amikor az alkotók az egymásra dobált érdekességekből kifogynak, és a macskapszichológusok, na meg a megszólaltatott ukrán macskaidomárok és macska-viselkedéskutatók sem tudnak már mit mondani, akkor vesz igazán izgalmas csavart ez a Netflix-doku.

Kapunk a filmben egy olyan történelemleckét, amelyet már tényleg csak az igazi macskafanatikusok tudhatnak betéve. A többieknek izgalmas lesz, a közös, 10 ezer évre visszatekintő múlt felfedezése. Az, hogy a korai földművesek miképp szenvedtek a rágcsálók miatt, és hogyan mentették ki őket a bajból a vadmacskák. De az ókori egyiptomiak macskamániája is terítékre kerül, és az, hogy a fennmaradt emlékek alapján már akkoriban beengedték a cicákat az emberek a házukba.

Ennyit arról, hogy a cicák kintre valók.

A történelmi szekció nagyon működik a produkcióban, megtudjuk, hogy honnan ered az a babona, hogy a fekete macskák balszerencsét hoznak, és azt is, hogy egy gonosz pápa miatt annak idején lecsökkent a cicák száma, a rágcsálóké pedig megnőtt – és valószínűleg ennek volt köszönhető a pestisjárvány is.

A Covid–19, a háború, a megszorítások árnyékában néha ráfér az emberre, hogy picit informálódva, és jókat mosolyogva nézzen meg egy dokumentumfilmet. Főleg, hogy a műfaj mostanában kezd belefulladni az olyanolyan true crime sztorikba, és egyszerűen képtelenség úgy megnézni egy dokut, hogy ne a sokkolás, kegyetlen gyilkosságok és bizarr rejtélyek bemutatása legyen a készítők célja. A Mit gondolnak a macskák ebből a szempontból tökéletes, családbarát szórakozás, amit képtelenség úgy végignézni, hogy ne érezze magát jól közben az ember. Hiánypótló, ha minket kérdez valaki.

7/10

A Mit gondolnak a macskák szinkronnal és magyar felirattal elérhető a Netflixen.