Index Vakbarát Hírportál

Az új Gyűrűk Uránál látványosabb sorozatot még életünkben nem láttunk

2022.09.03. 20:35

Ha nagyon szigorúak akarunk lenni, akkor kijelenthetjük, hogy 2003 óta nem kaptunk értelmes, Középföldén játszódó mozgóképes tartalmat. Ez pedig egyértelműen Peter Jackson hibája, aki az elképesztőre sikeredett A Gyűrűk Ura-filmtrilógia után belevágott A babó (fiatalabbaknak A hobbit) feldolgozásába. Zsákos Bilbó és törpe cimboráinak sárkányölős kalandja azonban közel sem volt olyan terjedelmes, hogy újabb három, egész estés mozira fussa belőle. A hobbit-filmek erősen súrolták a parasztvakítás határát, és bár a 2014-es lezáró rész, Az öt sereg csatája jól hozott a pénztáraknál, és a kritikusok is szívelték, mégis a leghíresebb fantasy hosszú időre lepihent.

Bevalljuk, sose gondoltuk, hogy éppen tévésorozatként tér vissza A Gyűrűk Ura, és ha öt éve érkezik a hír, remegtünk volna rendesen a hallatán. Az Amazon Prime viszont komolyan gondolta, csak az első etapra 465 millió dollárt költöttek, és várhatóan öt évad alatt 1 milliárd dollárt fognak eltapsolni a produkcióra. Ezzel A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi lesz a világ legdrágább tévésorozata.

Magyar idő szerint szeptember 2-án hajnalban elérhetővé vált A Gyűrűk Ura sorozat első két epizódja, így végre szemügyre vehettük, hogy mire ez a nagy felhajtás. A Hatalom Gyűrűinek jókora konkurenciával kellett szembenéznie, hiszen a Netflix nemrég mutatta be a Sandman: Az álmok fejedelmét, és az HBO-n is épp fut a Sárkányok háza című Trónok harca-spinoff. Jó dolguk van a fantasyrajongóknak, mit ne mondjunk. Ízlések és pofonok, de A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi egy tekintetben mindkét jelenlegi vetélytársát csúnyán veri: látványban.

Egyszerűen csak ülünk, és tátott szájjal nézzük a tévéképernyőt, mert Középfölde a tévésorozatban legalább olyan szépen fest, mint a Peter Jackson-mozitrilógiában. Persze itt nincs Aragorn, Gimli és Legolas sem, a Másodkorban járunk, több ezer évvel A hobbit és A Gyűrű Szövetsége eseményei előtt. Zanzásítva kapunk egy gyors összefoglalót arról, hogy a rémesen gonosz Morgoth hogyan perzselte fel a földet. Aztán a sötét nagyúr tanítványa, Szauron is szóba kerül, mit szóba kerül, megtudjuk, hogy ő lesz A Hatalom Gyűrűi főgenyája.

És a főhős, akinek drukkolhatunk, és aki szembeszáll Szauronnal? Galadriel. A név sokaknak ismerősen csenghet, a mindig hűvösen viselkedő, üveggömbe néző tündét a filmekben Cate Blanchett alakította. Ezúttal egy fiatal feltörekvő, Morfydd Clark bújik a karakter bőrébe. Sokan megütközhetnek rajta, mármint nem azon, hogy más játssza Galadrielt, hanem hogy mennyire harcias és tűzrőlpattant menyecskét csináltak belőle a készítők.

épp Galadriel miatt a Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi első hibája rögtön a pilotban kiütközik. A tündék sosem voltak izgalmasak. Pátoszosan beszéltek, kecsesen jártak, de a filmekben is érezhetően azok voltak a legtompább jelenetek, amikor ez a faj egyedül szerepelt.

Dialógusból márpedig sok van az elején, meg magyarázásból. Az íróknak köszönhető mindössze, hogy a tempó gyakori lelassulása ellenére nem esünk ki a műélvezetből. Néha olyan érzés, mintha a képernyőn egy szép kifestőkönyv lenne előttünk, amelyben a szövegkönyvet művészi igényességgel hegesztették.

Aggódni, mondjuk, felesleges, unalmasnak egyáltalán nem mondanánk a sorozatot. Hiába nincs túl sok extra Galadriel bosszúhadjáratában, a többi vonalon a karakterek kárpótolnak. Ott van Robert Aramayo fiatal Elrondja, aki egy legendás kováccsal, Celebrimorral (Charles Edwards) áll össze, hogy egy különleges kohót alkossanak. Nyilván itt készülnek majd el A Hatalom Gyűrűi, de az még messze van... előtte meg kell keresni a törpöket, és tippre jó néhány kaland vár még ezekre a figurákra. A szériában az Elrondék által meglátogatott Durin, Khazad-dum hercege (Owain Arthur) amúgy elképesztően lopja a show-t, ritka erős személyiségről van szó, és nem csak fizikailag.

Tény, hogy A Gyűrűk Urának ez állt mindig a legjobban: a kalandozás, az újabb és újabb arcok bemutatása, de most erre újfent rácsodálkoztunk.

A Gyűrűk Ura tévésorozat első két része viszonylag tömött, hiszen még egy szót sem ejtettünk Noriékról (Markella Kavenagh) és a gyapjaslábúakról; a hobbitok egészen komoly slamasztikába kerülnek akkor, amikor az égből meteorit hullik alá, a közepén pedig egy nagy szakállú embert találnak. Minden jel arra utal, hogy egy varázslóról van szó, és az internet népe hevesen el is kezdett agyalni rajta, hogy vajon ki lehet az. Szarumán? Gandalf? Bombadil Toma? Valaki egészen más? A férfi gesztusai Gandalfra emlékeztetnek, a tűz meg minden más Szauronra. Érdekes heteknek nézünk elébe, amikor ezen agyalunk majd. Merthogy a 8 részes első évad maradéka minden pénteken kerül fel az Amazon Prime-ra. Szóval addig is éghetnek a reddites fórumok.

A Hatalom Gyűrűi misztikus és néha horrorisztikus egyszerre

Kötelező szerelmi szál is van A Hatalom Gyűrűi kezdésében, egy tünde és egy ember között, amit talán meg sem említenénk, ha a készítők nem lettek volna annyira merészek, hogy az itt felbukkanó orkokat horrorisztikusra vegyék. Peter Jackson nagy hibája volt szerintünk, hogy a gonosz lényeket lebutította, és attól eltekintve, amikor Boromirt halálra nyilazta egy uruk-hai, egyszer sem rezzentünk össze a moziban az orkoktól.

Az Amazon produkciója rendkívül igényes lett, és bár a zenék, az ismerős karakterek, az új-zélandi forgatási helyszínek mind azt hivatottak elérni, hogy nosztalgiába kerüljünk, valahogy sántít még a dolog. Furcsa érzés ennyi idő után, hogy megint Középföldén vagyunk, valahogy képtelen feldolgozni az agyunk. Mindenesetre a misztikum adagolását a két showrunner, J. D. Payne és Patrick McKay nagyszerűen eltalálták.

Rengeteg a kérdőjel bennünk így két óra után.

Ki az égből aláhullott idegen? Hova lett Szauron? Mi az az ijesztő kard, rajta a főgonosz jelével? Mi lesz Galadriel következő lépése? És sorolhatnánk napestig.

A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi azért korbácsolta fel előzetesen az indulatokat, mert sok fanatikus kifordult magából a fekete törpök, tündék miatt. Nekik üzenjük, hogy nézzék meg inkább az évadkezdést, a második részre egészen szépen beindulnak a dolgok. Egy olyan fantasyban ráadásul, ahol „embereknek” hegyes a fülük, gyapjas a lábuk, és évszázadokig élnek, nehogy az legyen már a meglepő, hogy valakinek milyen a bőre színe.

Eddig is sejtettük, de mostanra biztos lett. A televíziózás legújabb aranykorát éljük, a mozifilmek pedig a nappalinkba, a tévébe költöztek. Szerencsések vagyunk, két-három órás sztorik helyett nyolc-tíz órákat szórakozhatunk, gyönyörű körítésben, jól kifejtett karakterekkel és egy csomó drámával, na és fordulattal. Persze ahhoz, hogy ez a mondatunk igazzá váljon, A Hatalom Gyűrűinek végig tartania kell magát. Mi bízunk benne, hogy sikerülni fog neki. A kezdés elég biztató.

8/10

A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi szinkronnal és felirattal elérhető az Amazon Prime-on.  • Hírek
  • Hírek