Index Vakbarát Hírportál

Minden létező tabut megdönt ez az új szexkomédia

2022.09.05. 10:52

Az elmúlt pár évben a modern szexualitásról szóló filmek inkább romboltak, mintsem építettek. Elég, ha A szürke ötven árnyalatát, a 365 napot és folytatásait, Az ablakomon átot vagy éppen a Kukkolókat megemlítjük. A felsorolt produkcióban többnyire olyan nők álltak a középpontban, akik valamiért nem tudták kiélni a vágyaikat. Ebből a szempontból cikkünk tárgya, a szeptember 1-je óta a magyar mozikban is látható Minden jót, Leo Grande sem számít formabontónak. A megvalósítását illetően azonban mégis.

A Minden jót, Leo Grande című film Nancyről (Emma Thompson), egy nemrég megözvegyült nyugdíjas tanárnőről szól, aki egy napon rájön, nem élte még ki magát. A nőnek minden összejött az életben, kertes ház, gyerekek, egy dolog kivételével: ez pedig a jó szex. Megboldogult férje, Robert ebben a tekintetben sosem tudta feleségét kielégíteni, de olyan szinten nem, hogy Nancy orgazmust sem élt át, idős kora ellenére.

Mi a megoldás? Nancy felkeres egy Leo Grande (Daryl McCormack) nevű jól szituált szexmunkást, és azt reméli, olyan gyönyöröket fedezhet fel a fickóval, mint előtte sosem. Azok az olvasók, akik abban reménykednek, hogy a Minden jót, Leo Grande egy másfél órás szexmaraton, csalódni fognak. Persze, mivel szexkomédiáról van szó, van vetkőzés, és egy ponton a női főszereplő, a 62 éves Emma Thompson minden gátlását levetkőzve ott áll a kamera előtt anyaszült meztelenül… a lényeg itt mégis az, ahogy két ember testileg és lelkileg összekapcsolódik.

A helyszín egy hotelszoba, amit két jelenet kivételével el sem hagyunk a film végéig. Őszintén szólva imádjuk az ehhez hasonló, kevés szereplős kamaradrámákat, mert tényleg minden a főszereplőkön és az íráson áll vagy bukik. Emma Thompson és Daryl McCormack párosát pedig egy rossz szó sem érheti. Az elején mindketten remekül humorizálnak, és abszolút átjön, hogy mennyire kellemetlenül érzi magát a kissé karót nyelt tanárnő attól, hogy betoppan egy jóképű fiatalember, akivel valószínűleg szexelni fog. A Leo Grande-ot játszó Daryl McCormack meglepően jól tartja a lépést a brillírozó Emma Thompsonnal, annak ellenére is, hogy a férfi főszereplő kvázi pályakezdő.

Ahogy halad előre a cselekmény, és bonyolódik a tanárnő és a szexmunkás kapcsolata, és látjuk az újabb és újabb találkozásaikat, a báj és a könnyedség valahogy kiveszik a filmből, és inkább a drámára kerül át a hangsúly. Ez a fele már kevésbé működik, becsúszik pár klisé, de addigra annyira megszeretjük a duót, hogy érdekel bennünket, hogy mi lesz velük. Nancy és Leo Grande megtöltik az elsőre rettenetesen steril hotelszobát élettel, és egy percig sem érezzük klausztrofóbnak a filmet. Ez azért nagy szó.

Meg az is egyébként, hogy a szexmunkások fölött nem törnek pálcát a készítők, elfogadóan állnak hozzá a témához, minket is picit érzékenyítve.

Ritkán látni manapság az erotika húrjait ennyire érzékenyen pengető alkotást a moziban. Főleg abból a kategóriából, ami bátran döntögeti a tabukat. Valljuk be, nem egy túlságosan felkapott témakör az idősebb hölgyek szexuális életét taglalni a nagyvásznon. Inkább a szőke fiatal macák vannak túlsúlyban valamiért. A Minden jót, Leo Grande példája mutatja, hogy márpedig néha érdemes a komfortzónájukon kívülre elmozdulniuk a filmeseknek, mert valami maradandó jöhet ki belőle.

Végre egy film, ahol a rendező, Sophie Hyde nem néz minket két lábon járó ösztönlényeknek. Ennek köze lehet ahhoz, hogy a forgatókönyvet is nő írta, Katy Brand. Hogy miért emeljük ki mindezt? Mert a Minden jót, Leo Grande-ból sugárzik a meghittség, intimitás, az életszag, az, hogy olyanok rakták össze ezt a filmet, akik megfelelő empátiával képesek egy ilyen témához hozzáállni. Elvégre a női szexualitásról nők tudnak a legjobban beszélni, ezzel nem valószínű, hogy bárki vitára kelne.

Ritka kincs a Minden jót, Leo Grande, ez nem kérdés, Emma Thompsonnak pedig rettenetesen szurkolunk, hogy behúzzon pár díjat érte. A színésznő utólag nyilatkozott is róla, hogy élete legnehezebb feladata volt az itt látható pucér jelenete. A befejezés azonban pont ennek köszönhetően lett annyira merész és emlékezetes. Thompson testét-lelkét lecsupaszította nekünk, csak hogy a fejünkbe verje: a szexről lehet ésszel is beszélni.

7,5/10

A Minden jót, Leo Grande jelenleg is látható a mozikban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport