Index Vakbarát Hírportál

Ki ez a magyar lány az új Gyűrűk Ura-sorozatban?

2022.09.11. 05:50

Hazánkban szeptember 2-án, hajnalban startolt el A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi című új fantasysorozat az Amazon Prime-on. A történet a Másodkorba visz, egy olyan időszakba, amikor a Peter Jackson által készített filmtrilógiából ismerős Galadriel és Elrond is fiatalok még. Már ahhoz képest persze, hogy tündék: az elszánt és Szauront kergető hősnő (Morfydd Clark) és a törpökkel együttműködő, tanácsadói szerepkörben forgolódó Elrond (Robert Aramayo) életkora is bőven ezer év fölött van.

A Hatalom Gyűrűi biztatóan kezdett, ám az első két epizód azon kívül, hogy rettenetesen minőségi megvalósítást kapott – az Amazon talicskával önti a pénzt a Tolkien írásain alapuló szériába –, és a nappalinkba költöztette a moziélményt, mégsem volt tökéletes. Igaz, kaptunk rejtélyt az üstökösként érkező Idegennek köszönhetően, az orkok mintha egy horrorfilmből léptek volna elő, a gyapjaslábúaktól meg egyenesen elolvadtunk – ám pont a lélek hiányzott az új Gyűrűk Urából. Eddig legalábbis.

Örömmel jelenthetjük, hogy a harmadik részben ez is megérkezett, a párbeszédek kevésbé voltak már sterilek, és a karakterek is elkezdtek hozzánk közelebb kerülni. Ráadásul rohamtempóban, nem úgy, ahogy Galadriel lovagolt abban a béna lassítós jelenetben, ami majdnem tönkreverte nekünk az élményt. Emellett új helyszínként megkaptuk a festménybe illően gyönyörű Númenort, vele együtt Eärien karakterét, aki azért érdekes számunkra, mert egy magyar származású színésznő, Ema Horvath alakítja.

A már az Egyesült Államokban született, magyar és szlovák felmenőkkel rendelkező Ema Horvath, miután a Harvardon angol irodalom szakon végzett 2016-ban, rögtön a színészkedést vette célba. Egy évvel később mutatták be a horrorhoz nagyon értő Blumhouse Productions által készített Lájkolj, ossz meg, kövess! című thrillert. Ebben Horvath egy Shell nevű lányt alakít, akinek a feltörekvő YouTube-sztár, Garrett (Keiynan Lonsdale) iránt érzett vonzódása annyira eldurvul, hogy a szerelmes viszony inkább iszonnyá válik kettejük közt. A srác meg azon kapja magát, hogy futhat az életéért.

Ema Horvath a legtöbbször horrorfilmekben bukkant fel eddig, A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi tehát jó nagy műfajváltás a 28 éves színésznőnek, aki az Amazon Prime újdonságával törhet be megkerülhetetlenül a köztudatba.

A lehetőség adott, hiszen Ema Horvath fontos karaktert, Eärient alakítja a történet szerint, aki egy bizonyos Isildur (Maxim Baldry) húga.

A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége rajongóinak nem kell magyarázni, hogy kicsoda Isildur – a többieknek annyit mondunk, hogy ő Gondor későbbi királya, aki Szauron kezéről levágja az Egy Gyűrűt, de ahelyett, hogy elpusztítaná azt, magával viszi és ezzel a döntésével a vesztébe rohan.

Isildur és családja mégis hogy kerül ide?

Isildur szerepeltetése az Amazon Prime sorozatában némiképp váratlan, sok néző megrökönyödött a húzáson, ugyanakkor megválaszolhatja az egyik, minket kínzó kérdést: valószínűleg a történet a Másodkor végén játszódik, és az ötévadosra tervezett széria nagyjából 150 évet ölelhet majd fel. Bár Isildur és családja érkezése nem igazodik Tolkien írásaihoz, emiatt egyre elképzelhetőbb számunkra, hogy az égből pottyant idegen Gandalf vagy Szarumán lehet. Persze mindez csak találgatás, fenntartásokkal kéretik kezelni.

A númenori dunadán, azaz Isildur lánytestvéréről, Eärienről azt érdemes még tudni, hogy kifejezetten a sorozat kedvéért alkották meg, és egy erős női karakterről van szó, aki feltörekvő építész.

A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi péntekenként látható új részekkel az Amazon Prime-on, szinkronnal és magyar felirattal.