Index Vakbarát Hírportál

Teljesen rápörögtünk erre az új háborús sorozatra

2022.11.15. 12:01

A BBC drámasorozatait nagyon csípjük, a tévécsatorna olyan közkincsnek számító produkciókat hozott el az elmúlt pár évben a nézőközönségnek, mint a Sir Arthur Conan Doyle klasszikus detektívjét a modern Londonba ültető Sherlock, vagy a Luther című éjsötét nyomozós széria, amelyben a ballonkabátos Idris Elba játszotta le a csillagokat az égről. De említhetnénk akár a Tabut és a Peaky Blinderst, azaz a Birmingham bandáját is, ez utóbbi szériákat az a Steven Knight rakta össze, aki jelen cikkünk tárgyát is jegyzi. A BBC álláspontja – egyébként nagyon helyesen – az lehetett a showrunnerrel kapcsolatban, hogy ha már ennyire bevált, miért ne szavaznának neki újfent bizalmat? Jó húzás volt, mert Knight történelmi ihletésű újdonsága, az Engedetlen hősök (SAS Rogue Heroes) remek néznivaló lett, a sziklaszilárd alapoknak hála pedig benne van a pakliban, hogy sokévados sikersorozattá növi ki magát.

Idehaza az HBO Max mutatta be a katonás szériát október 30-án, rögtön mind a hat epizódjával. Örültünk neki, hogy nem húzták az idegeinket, mert egy ültő helyünkben ledaráltuk az egészet. Rápörögtünk, nem tagadjuk.

Az Engedetlen hősök az éppen tomboló második világháborúba kalauzol, egészen pontosan az észak-afrikai hadszíntérre, 1941 tavaszára. A szövetségesek szénája nem áll a legjobban, hiszen a Rommel által vezetett német haderők éppen a stratégiai fontosságú Tobruk városát szorongatják. Persze a britek sem restek, ám a felmentő sereg egy elég vicces baki miatt nem ér oda segíteni.

Ez az a pont, amikor a gazdag ficsúr, David Stirling (Connor Sindells) és az első blikkre veszélyes pszichopata, ám rendkívül ambiciózus Jock Lewes (Alfie Allen) elkezdenek szervezkedni, és egy, még náluk is elborultabb katonával, az identitásválságos és folyton dühös Paddy Mayne-nel (Jack O’Connell) kiegészülve megalapítanak egy titkos ejtőernyős hadosztályt, a SAS-t, amelyről talán már önök is hallottak…

Bár a hangvétele nagyon elszállt, és ezzel sokakat kiakaszthat, Steven Knight új történelmi sorozatát egy dologgal nem lehet megvádolni: azzal, hogy ne lenne jól kifejtett. Az első két epizód csak azokkal a machinációkkal, ügyeskedésekkel foglalkozik, amelyek egyáltalán a SAS felállításához vezetnek. Eközben a már említett három főszereplőn kívül képbe kerülnek más izgalmas karakterek is, például a Dominic West által játszott Dudley Clarke, a megtévesztésben különösen tehetséges titkos ügynök és a vele összepaktáló, Sofia Boutella-féle Eve Mansour, aki a bájait sem fél bevetni, ha ez kell a sikerhez.

A háború rock and roll? A legelején úgy tűnhet, hogy valami ilyesmit próbál belénk sulykolni az Engedetlen hősök, tekintve, hogy a középpontban álló katonák mind lázadó punkok, egy csomó jelenet mögött zúzós rockklasszikusok csendülnek fel, és ennek tetejében a 0–24 napszemüvegben pajkosan vigyorgó Stirlingék úgy néznek folyton össze, mint akik a világ királyainak érzik magukat.

Egészen addig, amíg az első éles bevetésre sor nem kerül. A SAS nagyjából 60 katonája közül pedig alig több mint 20-an élik túl az ejtőernyőzést. Annak ellenére, hogy az Engedetlen hősök jó pár fokkal lájtosabb hangvételben követi Az elit alakulat által kitaposott ösvényt, és egy iszonyúan szórakoztató, popcorn akciósorozatról van szó, néha mégis bekopog a valóság az ablakunkon. És bizony megrázó emlékeztetőt kapunk róla, hogy nem…

A háború nem rock and roll.

Emberek halnak meg, és egy helytelen döntés, egy rosszul kivitelezett ejtőernyős ugrás vagy éppen egy elvétett lövés még több emberélet elvesztéséhez, végső soron a nácik győzelméhez vezethet. A SAS-t a kezdetek kezdetén afféle Öngyilkos Osztagnak is nevezhetjük, a katonák maximálisan a fű alatt dolgoznak, és bár van saját egyenruhájuk, minden felszerelésüket, fegyverüket lopják, és így törnek ellenségeikre. Ez elvileg a későbbi, tervezett szezonokban változni fog amúgy, amikor a SAS már kiforrottabb egység lesz.

Ha már Az elit alakulatot említettük, meg kell jegyeznünk: iszonyúan boldogok vagyunk, hogy megint kaptunk egy olyan második világháborús sorozatot, ahol a katonáknak jellegzetes személyiségük van, lehet értük izgulni, és amikor történik velük valami tragikus, akkor szinte a szemünket törölgetni a könnyektől. Annak ellenére, hogy a Skins egykori sztárja, Jack O’Connell már hosszú évek óta a lázadó tini korszakában ragadt, még mindig vicces, ahogy a kamerák előtt kijön a sodrából, és felettesének fejével ver szét egy zongorát. Na és a Trónok harca után élményszámba megy Alfie Allent is egy teljesen másfajta, tökösebb fickó gúnyájában látni.

Az Engedetlen hősök rémesen szórakoztató, és olyan förtelmesen nézeti magát, hogy kettőt pislog az ember, máris a végére ér… mégsem tudjuk mindenkinek ajánlani. Vannak olyan nézők, akik a háborús filmektől és sorozatoktól elvárják, hogy naturalisták, groteszken erőszakosak és lélekölők legyenek. Mindezt Steven Knight új szériájában nem érdemes keresni, arra ott van a Nyugaton a helyzet változatlan a Netflixtől. Az Engedetlen hősök megengedi magának, hogy vicceskedjen, hogy a tragikus háttere és szívsajdító fordulatai ellenére mosolyt csempésszen az arcunkra. És pont ezért imádjuk. Na és persze hőn áhítva várjuk a folytatást, a második évad felvétele jövő áprilisban indul ugyanis.

8,5/10

Az Engedetlen hősök (SAS Rogue Heroes) szinkronnal és magyar felirattal elérhető az HBO Maxon.  • Hírek
  • Csok