Index Vakbarát Hírportál

Visszatért a Trónok harca sztárja, és élete alakítását nyújtja ebben az új filmben

2022.12.15. 20:10

Tyrion Lannister igazi közönségkedvenccé vált a Trónok harcában, ő volt az a fura szerzet ugyebár, aki ivott, és delíriumos állapotban igen nagy okosságok hagyták el a száját. Na, meg arról se feledkezzünk meg, hogy egy óriási nőcsábászról volt szó, kevés olyan fickó akadt Westeros-szerte, aki több leányzót vitt az ágyába, mint Daenerys Targaryen tanácsadója. Nem sok dolog annyira biztos a világon, mint hogy a karakter soha nem lett volna olyan népszerű, ha nem Peter Dinklage-re bízzák az eljátszását. Arra a Peter Dinklage-re, akit mindig is idegesített alacsony termete, és a Narnia krónikái után nagyon tartott tőle, hogy az HBO is csak humorforrásként próbálja felhasználni... ám végül igent mondott David Benioffnak és D. B. Weissnek, és személyében korunk egyik legjobb drámai színészét köszönthettük, aki a semmiből tűnt fel.

Arról, hogy Peter Dinklage-nek még mindig iszonyúan jól megy a drámázás, a Cyrano című új filmben bizonyosodhatunk meg, amely december 9-én került fel az HBO Maxra. Kicsit csalódottak vagyunk, mert a külföldön 2021 szeptemberében bemutatott és számos díjra (Golden Globe, Critics Choice Awards, Oscar, Satellite Awards) jelölt produkció nálunk elkerülte a nagyvásznat, és csak tévében élhetjük át a varázst.

A Cyranóról tudni kell, hogy eredetileg egy 1897-es, Edmund Rostand által jegyzett színdarab volt, amelyet Gérard Depardieu főszereplésével is vászonra vittek már, a legújabb verzió azonban Erica Schmidt négy évvel ezelőtt bemutatott musicaljét veszi alapul, amelyet az írónő maga dolgozott át filmre, Joe Wright rendezői felügyelete alatt. A történet ezúttal is a 17. századi Franciaországban játszódik, a főszereplője egy, az alacsonysága miatt cikizett és szörnyszülöttnek kikiáltott (eredetileg a karakternek az orra volt deformált), Cyrano nevű férfi, aki titokban szerelmes gyerekkori barátjába, az úrihölgy Roxanne-ba (Haley Bennett).

A filmben nem szerelmi háromszög, hanem rögtön szerelmi négyszög alakul ki. A hősszerelmes, költő, filozófus Cyrano de Bergerac mellett a nő kezére pályázik egy gazdag előkelőség, De Guiche (Ben Mendelsohn), illetve egy kezdő gárdista, Christian de Nevuillette (Kevin Harrison Jr.) is. A helyzet senkinek sem egyszerű, mert Roxanne-nak csak ránézésre tetszik a fiatal katonaember, tényleg egy kifinomult hölgyről van szó, aki maga mellé való értelmiségit szeretne.

Ennek a kritériumnak azonban csak az akkori korszellem által deformáltnak tartott Cyrano felel meg.

A megoldás, amit Cyranóék kitalálnak, már-már groteszk: Christian olyan leveleket kezd el küldeni a nőnek, amelyet a legjobb barát jegyez. A dolog tragédiája, hogy Peter Dinklage karaktere őszinte érzéseit írja le a nő felé, amelyeket nem mondhat ki személyesen.

Ritkán érezzük úgy, hogy egy romantikus sztori felér az olyan nagyokhoz, mint mondjuk a Rómeó és Júlia, de a Cyranóra ez abszolút igaz. Köszönhetően legfőképp az alakításoknak, Peter Dinklage élete legjobb teljesítményét nyújtja, ha valaki látja a költő szerepében az 53 éves sztárt, egy-kettőre elfeledkezik arról, hogy ez az ember volt Tyrion Lannister is. Igen, ennyire lehengerlő itt a négy Emmy-díjjal jutalmazott amerikai. A filmben meghódítandó, Roxanne-t játszó Haley Bennett a férfi főszereplőhöz képest némiképp elmarad, de Dinklage annyira jól hozza az érte epekedő hősszerelmest, hogy a végére mi is elhisszük, hogy tényleg ez a nő a világ legjobb nője.

A zenei, éneklős betétek terén már nem annyira jó az összkép – legalábbis az elején van aggodalomra okunk, amikor Roxanne dala csúnyán mellétrafál. Ahogy haladunk azonban előre, egyre jobb számok csendülnek fel, a Cyrano egyik legjobb jelenete pont ehhez köthető, ahogy a katonák a háborúban megnyerhetetlen csatába indulnak, és utolsó levelüket küldik el szeretteiknek... hát, ott egy kicsit összetört a szívünk. Nemcsak az alakításoktól, vizuálisan is olyan jól megcsinálták ezt a részét a Cyranónak, hogy le a kalappal a stáb előtt.

A zenés filmek nagy rákfenéje, hogy inkább a két és fél óra felé mozognak, így túlnyújtottá válnak, és olyan érzés nézni őket, mintha az ember a soha véget nem érő házi feladatát csinálná. Vagy éppen a fogorvosi székben ülne. Ebből a szempontból is megengedőbb a Cyrano, amelyet 110 percesre szabtak. Alig volt olyan jelenet tehát benne, amit időhúzásnak éreztünk volna, és olyankor is a színészi játékok sikerrel görgették tovább az eseményeket. Főleg Peter Dinklage-re igaz ez, aki úgy cipelte ezt a filmet, hogy a végére biztos megfájdult a háta.

9/10

A Cyrano szinkronnal és magyar felirattal elérhető az HBO Maxon.  • Tippek
  • Árfolyam