Index Vakbarát Hírportál

Kisírtuk a szemünket Benedict Cumberbatch új filmjén, annyira megható

2022.12.27. 20:14

A BAFTA- és Emmy-díjas Benedict Cumberbatchnál ismertebb és közkedveltebb angol színész nem nagyon él jelenleg a Földön, pedig a 46 éves sztár a legtöbbször megközelíthetetlen, már-már rideg különcöket játszik a szerepeiben, akikkel nehéz azonosulni. A legjobb példa erre talán a modern korba ültetett Sherlock Holmes, akit a BBC-n formált meg a színész, de hasonló figura volt a Kódjátszma Alan Turingja, a Marvel-filmek varázslója, Doctor Strange és A kutya karmai közt mogorva cowboya, Phil Burbank is.

Angol kifejezéssel tehát „typecastolták” Cumberbatchot, mindig ugyanolyan habitussal rendelkező fickókat kap a filmiparban. Az HBO Maxon idén decemberben közzétett, Louis Wain rendkívüli élete című film első blikkre nagyon úgy tűnik, hogy megint csak egy rutinból lehozott, de persze vérprofi munka kedvenc Benedictünktől, de ahogy halad előre a történet, úgy válik egyértelművé, hogy bizony

tévedtünk, amikor a borítójáról próbáltuk megítélni ezt a könyvet. Cumberbatch élete talán legérzelmesebb alakítását nyújtja.

A sztori középpontjában egy Louis Wain nevű művész áll, akiről rögtön a nyitójelenetben kiderül, hogy kivételes tehetsége van a szkeccsek rajzolásához. Fel is kéri illusztrátornak egy londoni lap, ami nem jön rosszul a fickónak, tekintve, hogy apja halála után ő lett a családnál az első számú kenyérkereső, akinek húgait el kell tartania. Nagy felelősség, a hóbortos rajzolónak pedig a nyakába szakad még egy „gond”, hiszen a házhoz fogadott nevelőnőbe, Emilybe (Claire Foy) csúnyán beleesik, a botrány ráadásul csőstül jön, hiszen ki hallott már olyanról, hogy egy nemes lefelé házasodik?

Azoknak, akiknek a fenti sorokat olvasva az inába száll a bátorságuk, attól tartva, hogy szimplán egy kosztümös romantikus drámáról van szó, megnyugtatásul közöljük, hogy a Louis Wain rendkívüli élete sokkal több annál. Igaz, hogy a főszereplő szerelmi élete központi szerepet kap benne, de ezt egy pillanatig sem bánjuk, Benedict Cumberbatch és Claire Foy a jelenkor generációjának két kiemelkedő színésze, és olyan kémia van köztük, hogy csak úgy vibrál a levegő.

A film emellett nagyon szépen bemutatja, hogy mit jelent megviselt művésznek lenni a 19. század végén és a 20. század elején. Louis Wain élete darabonként esik szét, amíg nem marad más neki, mint a macskák iránti szeretete, amelyen nejével, Emilyvel közösen osztoztak. Cumberbatchnak nemcsak a fiatal, szórakozott tehetség, hanem a sokat látott, mentális gondokkal küszködő idős festő szerepe is rettenetesen jól áll – a maga egyszerűségében egy rendkívül sokszínű alakításról van itt szó, kérem szépen.

A Louis Wain rendkívüli életének több momentuma is van, amikor elpityeredünk, legutoljára azon, hogy a nagy elme épp akkor zuhan össze, amikor a világ térdre esik előtte... de Cumberbatch karakterének már jóval korábban is megvannak a maga mélypontjai. Ez nem egy Disney-mese, és bár

a film vizualitása néha mesébe illően gyönyörű, a happy end végső soron elmarad, csúnyán képen vágva az ember.

Az HBO Max új filmje a bizonyíték arra, hogy néha úgy lehet a legjobban elmesélni egy igaz alapokra építkező történetet, hogy a lehető legkevésbé sallangos a körítés. A Louis Wain rendkívüli életében a főszereplők zsigeri alakítása mellett tényleg azon van mindössze a hangsúly, hogy a direktor, Will Sharpe a lehető leghatásosabban meséljen nekünk kívülálló emberekről, akik a kor rigid szabályainak nem hajlandók megfelelni.

Mindezek mellé kapunk egy csomó aranyos macskát is, a kisállatok Louis Wain életének megkerülhetetlen elemei voltak, Petertől kezdve a végtelenségig. De ezért picit sem haragszunk, mert egy alapból jó film csak akkor lehet még jobb, ha egy csomó cica nyávog, dorombol és dörgölőzik benne.

8,5/10

A Louis Wain rendkívüli élete szinkronnal és magyar felirattal elérhető az HBO Maxon.  • Tippek
  • Árfolyam